Skip to main content


Her inden de første PCSK9-hæmmere rigtig har fået fodfæste på det danske marked er anden generation på vej.

Mere effektiv kolesterolmedicin på vej

Her inden de første PCSK9-hæmmere rigtig har fået fodfæste på det danske marked er anden generation på vej. De vil gøre kolesterolbehandlingen endnu bedre, samtidig med at det ser ud til, at prisen vil få et markant hak nedad.

I så fald vil PCSK9-hæmmerne kunne bruges på langt flere patienter med forhøjet kolesterol.

Bag udviklingen af den nye og mere effektive PCSK9-hæmmer står danske forskere fra Aarhus Universitet. Og den sker på baggrund af en opdagelse, forskerne har gjort, og som kaster nyt lys over, hvordan kroppen omsætter dårligt kolesterol.

Sagen er, at statiner ikke alene bremser kroppens egen produktion af kolesterol, så kolesteroltallet falder, men også har den uheldige konsekvens, at levercellerne begynder at lave mere PCSK9 – som modarbejder statinernes effekt. Og de århusianske forskere har nu fundet ud af, på hvilken måde PCSK9 nedbryder LDL-receptorer, som er et slags modtagemolekyle, der optager det dårlige LDL-kolesterol i fra blodet i leveren.

”Vi har afdækket, hvordan PCSK9 fanges af specifikke molekyler i leveren kaldet heparan sulfate proteoglykaner (HSPG), hvilket efterfølgende leder til nedbrydningen af LDL-receptoren. Konsekvensen er mindre LDL-receptor i leveren, højere LDL-kolesterol i blodet og øget risiko for en blodprop i hjertet. Hvis den proces hæmmes, beskyttes LDL-receptoren fra nedbrydning, og kolesterolmængden i blodet falder,” fortæller en af forskerne bag resultatet Camilla Gustafsen, adjunkt på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

På baggrund af den nye viden er de aarhusianske forskere gået i gang med at udvikle ny medicin, der nu er klar til de første tests på patienter. Den vil tidligst kunne tilbydes patienter om fem år.

Forskningsresultatet er netop blevet offentliggjort i det internationale, videnskabelige tidsskrift Nature Communications. 

Kolesteroltal, hyperkolesterolæmi, kolesterolbehandling, PCSK9-hæmmere, Camilla Gustafsen