Skip to main content


Afsnitsledende radiograf Monica Mejer og specialeansvarlig overlæge Svetlana Rudnicka ved det nye system.Foto: Line Bloch Klostergaard, Aalborg Universitetshospital

3D-udstyr giver hurtigere diagnostik ved hjerneblødning og blodpropper i hjernen

Aalborg Universitetshospital har nu som det eneste hospital i Norden ved hjælp af nyt 3-D udstyr mulighed for at tilbyde patienter med hjerneblødning og blodpropper i hjernen en endnu hurtigere og mere nøjagtig diagnose.

Tid er en afgørende faktor, når man arbejder med behandling af hjerneblødning og blodpropper i hjernen. Nu og fremover vil patienter i Nordjylland opleve en større nøjagtighed og øget hastighed, når de skal behandles for hjerneblødning og blodpropper i hjernen. Aalborg Universitetshospital har nemlig, som det eneste hospital i Norden, installeret en Artis ICONO, som er en helt ny generation af røntgenudstyr, der blandt andet foretager CT-lignende optagelser og samtidig hjælpe med at placere mikro-instrumenter sikkert i blodbanen i hjernen. Derved sparer man patienten for at skulle igennem åben kirurgi, fortæller specialeansvarlig overlæge på Aalborg Universitetshospital, Svetlana Rudnicka.

”Det er uhyre vigtigt at have maksimal og præcis visualisering af kar og hjernestrukturer med højeste billedkvalitet, når vi taler om akut behandling af patologiske strukturer af 1-3 mm størrelse. Vi får nu en optimal billedkvalitet og 3D-visualisering af komplekse strukturer i hjernen.” Derfor er det nye angiografi-udstyr et stort skridt på vejen til den bedst mulige behandling af patienterne, pointerer Svetlana Rudnicka. Ved hjælp af Artis ICONO får personalet nu også muligheden for at undersøge- og behandle patienten i én og samme arbejdsgang – til stor fordel for patienten.

”Det betyder, at vi nu undgår at skulle flytte patienten mellem forskellige stuer i forbindelse med de forskellige procedurer,” fortæller Svetlana Rudnicka.

Mindsker tid i narkose

Apparaturet består af et avanceret loftophængt og gulvbaseret røntgensystem, der arbejder synkront sammen og giver lægen et 3D-billede af, hvad der sker i hjernens blodkar. På en storskærm kan lægen følge hele procedureforløbet, så man på en sikker måde kan behandle patienten på kortere tid end normalt:

”At vi nu kan forkorte proceduretiden og mindske den tid, patienten er i narkose har stor betydning for patientsikkerheden.” Røntgen-strålings-dosis vil således også være mere kortvarig end tidligere, til gavn for både patient og det behandlende team:

”En samlet behandling kunne tidligere nemt vare tre-fire timer, og i det tidsrum vil både patient og det behandlende team være udsat for røntgenstråling, hvilket potentielt kan have negative konsekvenser.”

blodprop, hjerneblødning