"Jeg fik ikke noget tilbud om genoptræning fra hospitalet eller kommunen. For mig ville det have gjort en stor forskel at få det simple genoptræningstilbud med fagpersoner, der ved en masse om lige min situation," siger Christina Juhl Johansen. Foto: Team Danmark
Patienter med blodprop i lungen kan på simpel måde få det bedre, men mangler tilbud
Patienter, der har haft en blodprop i lungen, lider ofte af angst, bekymring og frygt efterfølgende. De er generelt bange for at skulle træne selv efter blodproppen, da de frygter at overanstrenge sig og blive ramt af endnu en blodprop. Ligeledes har mange langvarige gener med åndenød og nedsat fysisk kapacitet flere år efter blodproppen.
Men nu viser ny forskning fra Regionshospitalet Silkeborg, at en simpel model har stor effekt for patienter med blodprop i lungen. Modellen går ud på, at patienten få uger efter udskrivelse indkaldes til en opfølgende samtale på 30 minutter med en specialiseret sygeplejerske og gennemfører en fysisk gangtest med en fysioterapeut, hvilket gentages efter henholdsvis to og seks måneder.
Alligevel har sundhedsvæsenet i dag intet fast tilbud om rehabilitering eller genoptræning til patienter med blodprop i lungen, som det ellers er tilfældet for patienter med blodprop i hjertet, som får tilbudt 12 ugers genoptræning.
"Det gør alverden til forskel for patienter med blodprop i lungen, at der er en specialiseret fagperson, der følger dem på deres vej tilbage til hverdagen efter blodproppen. Det giver dem en helt afgørende tryghed, at der altid er en person, de kan ringe til, hvis de føler sig utrygge. Tilbuddet burde være et fast tilbud i det danske sundhedsvæsen," siger fysioterapeut og ph.d. Nanna Rolving, der står bag forskningsprojektet sammen med kardiologisk overlæge og ph.d. Lars Frost.
En af dem, som efter en blodprop i lungen har oplevet stor usikkerhed efterfølgende er Christina Juhl Johansen. Hun fik angstanfald og havde svært ved at finde tilbage til hverdagen igen.
Hun er 27 år og eliteidrætsudøver i roning, og der gik derfor lang tid, før blodproppen blev opdaget, fordi hun er ung og veltrænet. Faktisk tilså 15 forskellige læger Christina Juul Johansen i forløbet.
"Selvom jeg som eliteroer er i en unik situation med et sundhedsfagligt team af eksperter omkring mig, så var jeg alligevel meget usikker på min krop efter blodproppen. Jeg fik ikke noget tilbud om genoptræning fra hospitalet eller kommunen. For mig ville det have gjort en stor forskel at få det simple genoptræningstilbud med fagpersoner, der ved en masse om lige min situation," siger Christina Juhl Johansen.
Fakta om blodprop i lungerne
- Blodpropper i lungerne kan ramme både unge og ældre.
- Årsagen er ofte alder, overvægt og rygning, blodprop i benet, men også yngre og veltrænede mennesker kan rammes som følge af hormoner (p-piller) og genetiske faktorer.
- Symptomer kan være, at man pludselig ikke trækker vejret ordentligt, bliver let forpustet, træt og oplever brystsmerter, opkastning og besvimelse.
- En blodprop i lungen bliver behandlet med blodfortyndende medicin i typisk seks måneder.
- Når patienterne skal stoppe den medicinske behandling, bliver de ofte bange for at få et tilbagefald, og de har derfor brug for en opfølgning med specialiseret fagpersonale.
- Risikoen for en ny blodprop i lungen er op til 20 procent efter afsluttet medicinsk behandling, men denne risiko kan sænkes, hvis patienterne er fysisk aktive.
Kilde: Regionshospitalet Silkeborg