Skip to main content


Spis fede fisk og beskyt dig mod blodpropper

Stort studie beviser, at fede fisk har en gavnlig effekt på hjertet og kan dermed sænke risikoen for at du får en blodprop i hjertet.  

{snippet hjerte}

I de senere år har flere videnskabelige studier sået tvivl om hvorvidt omega-3 fedtsyrer eller fiskeolier har en positiv effekt på iskæmisk hjertesygdom. Men nu fastslår en forskergruppe fra hjerteafdelingen på Aalborg Universitetshospital, Kræftens Bekæmpelse og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, at Marine n-3 PUFA, også kaldet omega-3 fedtsyrer, der findes i fede fisk, kan mindske risikoen for at udvikle en blodprop i hjertet.

”Det er positivt, når vi som forskere kan nuancere og nå frem til ny viden, der kan hjælpe patienter og pårørende bygge et sundere og bedre liv. Forskningen her gør netop det, da virkningen af fede fisk er blevet afklaret i den forstand, at vi nu ved, at fede fisk kan være gode for hjertet,” siger forskningschef Gunnar Gislason.

Men det skal være fede fisk som laks, sild eller fx makrel. Det ser nemlig ikke ud til at magre fisk har nogen indflydelse på udviklingen af blodpropper i hjertet.

Mange hjertepatienter spørger ofte om det gavner dem at spise fede fisk, så det er positivt for sundhedspersonalet, at der nu er en afklaring.

”Der har i de senere år hersket en vis usikkerhed om anbefalingerne, men vores studie viser, at fede fisk er et godt valg, hvis man vil spise hjertesundt,” siger læge og ph.d Anders Gammelmark fra Aalborg Universitetshospital.

 

Forskergruppen har fulgt 57.053 forsøgspersoner i 17 år. Forsøgspersonerne var mellem 50 og 64 år, da de fra 1993 til 1997 blev optaget i studiet. Via de nationale registre var det muligt at identificere alle tilfælde af blodpropper i hjertet. Forsøgspersonernes spisevaner blev vurderet ved hjælp af et semi-kvantitativt spørgeskema, herunder 26 spørgsmål om fisk i kosten.

Forskerne identificerede 3.089 tilfælde af blodpropper i hjertet. For både mænd og kvinder var et højt indtag af fede fisk omvendt proportionalt med antal tilfælde af blodprop i hjertet.

Blandt den femtedel af mændene, der spiste flest fede fisk, fandt forskerne 12 procent færre med en blodprop i hjertet end blandt den femtedel, der spise færrest fede fisk.

For kvinders vedkommende fandt forskerne 22 procent færre tilfælde af blodprop i hjertet blandt den femtedel af kvinderne, der spiste flest fede fisk, i forhold til den femtedel, der spise færrest fede fisk.

Kilde: Hjerteforeningen.

blodprop