Får du smerter i brystet eller får du andre symptomer på en blodprop i hjertet, skal du hurtigt søge hjælp.
Du skal reagere hurtigere på blodpropper
Har du symptomer på en blodprop i hjertet, skal du ringe 1-1-2 med det samme. Hvert minut du venter kan betyde liv eller død.
{snippet hjerte}
Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har fornyelig undersøgt, hvor lang tid der går fra symptomerne på en blodprop starter, til der bliver ringet til 1-1-2.
I undersøgelsen indgik 5.786 patienter, som i perioden 2003 til 2009 var blevet indlagt med en stor blodprop i hjertet på et af de tre universitetshospitaler i Aarhus, Odense og Aalborg. I 2009 var gennemsnittet på at ringe til 1-1-2 en time og 25 minutter, 15 minutter hurtigere sammenlignet med 2003. Selv om det er hurtigere er det stadig ikke hurtigt nok, skriver Hjerteforeningen.
”Hvert minut betyder forskellen på liv og død. Derfor er det så vigtigt, at vi som almindelige borgere får ringet til 1-1-2 hurtigst muligt,” siger Kim Høgh, administrerende direktør i Hjerteforeningen.
Din risiko for hjertesvigt og efterfølgende død mindskes ved hurtig ballonbehandling af blodproppen. Derfor har man siden 2006 indført et system i Danmark, hvor diagnosen stilles i ambulancen, så patienter med en blodprop i hjertet bliver kørt direkte til et hospital, hvor der hele døgnet kan udføres akut ballonbehandling.
Forskerne fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøgte også hvilke patientgrupper, som ventede længst på at ringe 1- 1-2. Det viste sig at være kvinder, ældre, personer med diabetes og folk, der får symptomer om natten.
”Generelle kampagner har svært ved at nå alle, men man bør overveje, om målrettet information til udvalgte grupper kan få patienterne til at kontakte sundhedsvæsenet hurtigere,” siger cand.scient.san. Christel Gry Aagren Nielsen, som er sygeplejerske på Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital.
hjertesvigt, behandling, blodprop, ballonbehandling, patientgrupper