Gode nyheder fra Aalborg scleroseklinik
Efter sommerferien tredobler den hårdt ramte Aalborg scleroseklinik bemandingen og løser dermed den lokale udfordring med mangel på scleroselæger.
{snippet alle}
Er du en af de mange sclerosepatienter, som har haft svært ved at få tid pga. underbemanding på sclerose klinikkerne er der nu gode nyheder, hvis du går til kontrol i scleroseklinikken ved Aalborg Universitetshospital.
Efter års underbemanding, som har givet lange ventetider for sclerosepatienter i scleroseklinikken ved Aalborg Universitetshospital, har klinikken nu ansat en ny neurolog, som er påbegyndt arbejdet, og har derudover indgået aftale med en reservelæge med erfaring i sclerosebehandling om et vikariat, som påbegyndes fra august. Dermed er der kommet aflastning til klinikkens leder Claudia Pfleger, som har været ene læge i klinikken gennem længere tid, og klinikken vil inden for fire måneder for første gang i mange år være fuldt bemandet.
Ansættelserne vil lette presset på scleroseklinikken betydeligt, siger Poul Mogensen, som er ledende overlæge ved den neurologiske afdeling på Aalborg Universitetshospital.
”Det er rigtig godt for os, at vi har fået en speciallæge og om kort tid en reservelæge mere, for klinikken har været under et stort pres,” siger Poul Mogensen
Neurologisk Afdeling i Aalborg deltager i et rekrutteringsprogram for at finde egnede kandidater i udlandet, men den nyansatte neurolog er fundet i Danmark, og dermed har ansættelsen ikke hjulpet på den generelle mangel på neurologer på landets hospitaler, konstaterer Poul Mogensen.
På landsplan er situationen uændret og ikke nok med det, problemet er internationalt, så hospitaler i hele Europa kæmper om lægernes gunst, siger Poul Mogensen.
”Vi er selvfølgelig glade, men ansættelsen løser ikke problemet på landsplan, for nu mangler de en et andet sted,” siger Poul Mogensen.
De seneste ti til 15 år er antallet af neurologer i Danmark næsten fordoblet, men antallet af læger er ikke steget med samme hast som antallet af patienter og arbejdsopgaver. Ifølge ledende overlæge ved den neurologiske afdeling på Aarhus Universitetshospital Per Sidenius er antallet af henvisninger gennem mange år steget med ti procent om året, og i samme periode har antallet af nye komplekse behandlinger været i en tilsvarende udvikling.
”Neurologien er et område i større vækst end de fleste andre specialer. Dels efterspørges neurologer på stadig flere sygdomsområder, og dels er mulighederne for behandling inden for klassiske neurologiske områder som for eksempel sclerose og epilepsi mangedoblet de seneste ti år,” siger Per Sidenius.
En rundspørge på en række af landets neurologiske afdelinger i december viste, at langt de fleste afdelinger havde ubesatte stillinger, og ifølge Poul Mogensen er det ikke kun et dansk problem, og af samme grund har rekrutteringen via rekrutteringsprogrammet også været udfordret. Der har ikke været mange kandidater, og flere af dem, der har været i spil, er blevet snuppet af andre hospitaler.
”Vi havde et par meget lovende kandidater fra England og Italien, men de fik pludselig andre tilbud og sprang fra. Mangel på neurologer er et internationalt problem og skyldes udviklingen i de neurologiske sygdomme, og det uddannelsessystem, man generelt har haft, så vi konkurrerer ikke kun mellem hospitalerne i landet, men også landene imellem. Jeg selv kan dårligt åbne min private e-mail uden, at der ligger jobtilbud fra Norge og Sverige. Jeg har ingen intention om at rejse, men det er udtryk for, at det er et generelt problem,” siger Poul Mogensen.