Skip to main content


Derfor skal du holde igen med alkohol

I ferietiden drikker vi ofte et glas vin mere end vi plejer, men får du gigtmedicin, anbefaler Gigtforeningens rådgivning, at du holder igen med alkohol.

{snippet alle}

Får du medicin mod din gigtsygdom, skal du være opmærksom på, at alkohol kan have en indvirkning på medicinens effekt, og at alkohol kan øge eventuelle bivirkninger af medicinen. Det betyder dog ikke at du fuldstændig skal droppe at nyde et glas kølig rosé på terrassen, men at du skal drikke alkohol med omtanke.

Få her 3 gode råd fra Gigtforeningens rådgivning:

1. Medicin og alkohol

Generelt kan alkohol påvirke medicinens virkning og dens eventuelle bivirkninger kan forstærkes. Alkohol kan også hæmme blodets evne til at størkne, så hvis du tager NSAID, blodfortyndende medicin eller præparater, der indeholder acetylsalicylsyre, stiger risikoen for blødning fra mavesår, slimhinder i mund, næse og tarm, eller hvis du er så uheldig at falde. Især ved blodfortyndende medicin, bør du være varsom med alkohol. Derfor er det altid en god idé at læse indlægssedlen i medicinæsken eller spørge sin læge til råds.

2. Methotrexat

Mange med leddegigt, psoriasisgigt og andre led- og bindevævssygdomme er i behandling med medicinen methotrexat (MTX). MTX kan belaste din lever, og da alkohol forstærker denne effekt, bør du generelt være påpasselig med at drikke for meget, når du får MTX. Tilskud af folinsyre mindsker dog leverpåvirkningen.

Det er vigtigt, at du tager din medicin efter forskrifterne og ikke eksperimenterer med at udskyde tidspunktet, fordi du f.eks. skal til fest og nyde alkohol.

Den generelle anbefaling til mennesker i behandling med MTX er, at man ikke drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger på maksimalt syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Nogle læger anbefaler helt at undgå alkohol, når man får denne behandling, så spørg altid din læge til råds. Der kan være individuelle forhold, som gør sig gældende.

3. Urinsyregigt

Præparat allopurinol bruges ofte til at forebygge anfald ved urinsyregigt. Det er ikke kendt, at alkohol påvirker allopurinol negativt. Men man ved, at alkohol medvirker til ophobning af urinsyrekrystaller i leddene, hvilket udløser de akutte og smertefulde betændelsestilfælde. Hvis du har urinsyregigt, bør du derfor være særligt påpasselig med alkohol. Det er især øl og spiritus, der provokerer de smertefulde anfald, hvoraf 90 procent sætter sig i storetåen, hvor lidelsen kaldes podagra. Alkohol kan sammen med en generel usund kost føre til anfald af urinsyregigt, hvorfor det anbefales at skære sit alkoholforbrug ned til et minimum.

Kilde: Gigtforeningen

alkohol, behandling, gigt