Skip to main content


”Selvom resultaterne er foreløbige, viser de meget tydeligt, at diabetes ikke skyldes fedme, men at man er for tung for sin egen krop, og at man har for meget fedt i sin lever og bugspytkirtel – uanset hvad ens BMI er," siger Roy Taylor. Foto: Newcastle University

Normalvægtige med type 2-diabetes kan også have gavn af vægttab

EASD: Normalvægtige mennesker med type 2-diabetes kan påvirke deres sygdom positivt ved at tabe sig.

{snippet title="Tema om overvægt"}

Det viser resultater fra et lille studie, der blev præsenteret på det årlige møde i European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Fundet understøtter tanken om, at vi hver især har en ’personlig fedttærskel’, det vil sige et niveau af kropsfedt, vi kan klare for ikke at udvikle type 2-diabetes, siger studiets hovedforsker professor Roy Taylor fra Newcastle University i Storbritannien.

”Selvom resultaterne er foreløbige, viser de meget tydeligt, at diabetes ikke skyldes fedme, men at man er for tung for sin egen krop, og at man har for meget fedt i sin lever og bugspytkirtel – uanset hvad ens BMI er. Som tommelfingerregel skal dit taljemål være det samme nu, som da du var 21. Hvis du ikke kan komme i bukser i samme størrelse nu, har du for meget fedt og er i risiko for at udvikle type 2 -diabetes, selvom du ikke er overvægtig,” siger Roy Taylor i en pressemeddelelse.

I ReTUNE-studiet deltog 12 mænd og kvinder, der havde type 2-diabetes og normal vægt (gennemsnitligt BMI på 24,5). Deltagerne fulgte et vægttabsprogram, hvor de indtog 800 kalorier om dagen (fra lav-kalorie supper og shakes) i to uger efterfulgt af fire til seks uger, hvor de modtog støtte til at bevare deres nye vægt. De gennemførte op til tre runder af denne diæt/vægt-vedligeholdelsescyklus, indtil de havde tabt 10-15 procent af deres kropsvægt. Deltagerne gennemgik en række tests i starten af ​​undersøgelsen og efter hver runde med slankekur og vægtvedligeholdelse. Deres resultater ved afslutningen af ​​undersøgelsen blev sammenlignet med dem fra en gruppe af kontroller (personer uden diabetes), der blev matchet for alder, køn og BMI.

Gennemsnitligt faldt forsøgspersonernes vægt med 8,2 kg, fra 69 kg til 61,8 kg, hvilket svarer til en reduktion på 11,9 procent. Den samlede mængde kropsfedt faldt fra 33,1 procent til 27,4 procent (sammenlignet med 25,4 procent i kontrolgruppen). Scanninger viste, at den gennemsnitlige mængde fedt i leveren faldt fra 4,4 procent – mere end dobbelt så højt som hos kontrollerne – til 1,4 procent. Fedt i bugspytkirtlen faldt fra et gennemsnit på 5,1 procent til 4,5 procent.

Gennemsnitlige niveauer af triglycerider (et mål for fedtstofskifteeffektivitet) faldt fra 1,6 mmol/L til 1,0 mmol/L og var på niveau med kontrollerne. Hos otte af de 12 deltagere (67 procent) gik diabetessygdommen i remission, hvilket svarer til det, der er set i tidligere undersøgelser med overvægtige og fede deltagere. Remission blev defineret som et HbA1c (gennemsnitligt blodsukkerniveau) på mindre end 48 mmol/mol og fri fra al medicin.

Tidligere forskning har vist, at et vægttab på 10-15 procent kan give remission hos overvægtige eller fede mennesker med type 2-diabetes. Ifølge det nye studies forfattere har læger imidlertid en tendens til at antage, at type 2-diabetes har en anden årsag hos dem, der ikke er overvægtige. Det betyder, at normalvægtige personer typisk ikke anbefales at tabe sig, før de bliver givet diabetesmedicin og insulin.

overvægt, type 2 diabetes