Skip to main content


Pas på hovedet hvis du vil forebygge demens senere i livet.

Hovedskader øger risikoen for demens

Hver 20. dansker har slået sit hoved, og det højner risikoen 24 pct. for at få demens senere i livet. Ny undersøgelse baseret på data fra næsten 2,8 mio. danskere viser at der er klar sammenhæng mellem alvorligheden af  hovedskader og demens

Hvis man får en alvorlig hovedskade – en hjernerystelse, en hjerneskade eller et kraniebrud - har man øget risiko for senere i livet at udvikle demens.

Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Det er ny forskning fra Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Københavns Universitetshospital og University of Washington i USA, som viser det. Forskningen er i dag er blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Lancet Psychiatry.

Mere end 132.000 af de 2,8 mio. danskere, der indgår i undersøgelsen,  havde haft et hovedtraume, og det svarer til ca. fem procent.

Både i Danmark og USA har man i de seneste år diskuteret, om der kunne være en sammenhæng mellem hovedtraumer og demens. Især indenfor kontaktsportsgrene som håndbold, fodbold og boksning.

Eksisterende forskning inden for området har dog ikke givet et klart svar. Men i det nye forskningsprojekt har man haft adgang til at kunne følge data fra knap 2,8 mio. danskere gennem Landspatientregisteret og Lægemiddelstatistikregisteret i en længere årrække (1977-2013).

Resultaterne viste, at danskere, der havde været udsat for et hovedtraume, havde en 24 procent højere risiko for at udvikle demens end dem, der ikke havde slået hovedet. En enkelt meget alvorlig hovedskade fik risikoen for demens til at stige med 35 procent, men også en enkelt let hovedskade fik risikoen til at stige – dog kun med 17 procent. Og jo flere hovedskader, desto højere var risikoen for at udvikle demens.

"Meget alvorlige hovedskader forekommer især blandt unge mennesker. Og det er bekymrende, at risikoen for demens er særligt høj for relativt unge mennesker," siger overlæge Jakob Christensen fra Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, i pressemeddelelsen.

Han opfordrer til, alle beskytter hjernen mod skader. Det kan man f.eks. gøre ved at bruge cykelhjelm. Det er også vigtigt, at hovedskader mindskes mest muligt i sport, f.eks. i boksning.

demens