Skip to main content

Det er svært helt at undgå de små birkepollen. Men med allergivaccination kan man øge kroppens tolerance mod det, man er allergisk overfor. Foto: ALK.net
Det er svært helt at undgå de små birkepollen. Men med allergivaccination kan man øge kroppens tolerance mod det, man er allergisk overfor. Foto: ALK.net

Svært at undgå birkepollen

Birkepollen er overalt lige nu, og er du en af de mange som lider af birkepollenallergi, findes der heldigvis mange behandlinger, som kan lindre dine symptomer.

{snippet allergi}

De fleste af os elsker foråret, når træer og buske springer ud, men for omkring en million danskere med allergi, heraf mange med birkepollenallergi, kan foråret blive et sandt mareridt. Lige nu blomstrer birketræerne, så birkepollenallergikere render konstant rundt og nyser, har røde kløende øjne og influenzalignende symptomer.

Birkepollen kommer fra birketræernes rakler. Herfra frigøres der i april og maj måned millionvis af pollen, som hos birkepollenallergikerne kan give symptomer fra let nysen til svær astma, alt efter hvor kraftigt man reagerer. Og selv hvis man bliver indendøre, er det svært helt at undgå at blive udsat for de små pollen.

"Hver gang vi trækker vejret, indånder vi et bredt udvalg af partikler. Nogle af disse partikler stammer fra en allergenkilde. Det vil sige organisk støv, der afgiver molekyler, man kan udvikle allergi overfor. Lige nu er det altså birketræernes pollen, der er mange af i luften og det skaber problemer for rigtig mange mennesker", siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivaccinevirksomhed ALK.

Heldigvis er der ingen grund til at længes efter efterår og vinter, for næsten alle, der lider af pollenallergi, kan hjælpes.

"Den vigtigste ting at huske på er, at dette er en sygdom, der kan kontrolleres, og der er mange behandlinger til rådighed. Lige fra symptomdæmpende behandling med håndkøbsmedicin til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination, hvor man i en periode får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på og dermed genopbygger immunforsvarets tolerance. De fleste oplever en vedvarende effekt af allergivaccinationen, også efter behandlingen er slut", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

Vil du vide mere om pollenallergi kan du gå ind på www.pollentjek.dk 
Her kan du også finde en oversigt over speciallæger, hvor du kan få hjælp.

Fakta om birkepollen

 

- Birkepollen er bittesmå, kun omkring 15 mikrometer i diameter. Derfor kan de holde sig svævende i luften rigtigt længe og flyve over store afstande, for eksempel fra Sverige eller Polen.

- Et birkepollen indeholder omkring fem picogram af de allergifremkaldende proteiner. Et picogram er en tusind milliardendedel af et gram.

- Birkepollen indeholder især et bestemt dominerende allergenmolekyle, som kan udløse symptomer i stort set alle med birkepollenallergi.

- Den rumlige struktur af dette allergen var den første, som blev opklaret i et banebrydende dansk forskningsprojekt i midten af 1990'erne.

- Der findes tilsvarende strukturer på allergenmolekyler fra beslægtede træer som el og hassel. Det forklarer, at mange birkepollenallergikere har symptomer hele forårssæsonen og ikke kun i maj.

- Lignende molekylestrukturer findes også i æble og hasselnød. På den måde kan man forklare, at mange birkepollenallergikere plages af symptomer året rundt, når de spiser æbler og nødder.

Kilde: ALK

pollenallergi