Hvis man har fået en kræftform, der i overvejende grad skyldes alkohol, rygning, kost eller virus, har man højere risiko for at få en ny kræftform med samme årsag.
Ny forskning viser risikoen for at få kræft i flere omgange
En stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, hvor stor risiko danske kræftpatienter har for at udvikle en helt ny type kræftsygdom senere i livet. Undersøgelsen er en af de mest omfattende af sin art og har stor betydning for fremtidig forebyggelse.
Undersøgelsen omfatter 27 kræftformer, har data fra godt 457.334 danskere over 40 år og er netop offentliggjort i tidsskriftet Lancet Oncology.
Ud af alle 457.334 kræftoverlevere vil omkring 6,3 procent opleve at få en helt ny type kræft inden for 5 år efter deres første kræftdiagnose. Efter 15 år stiger dette tal til omkring 13,5 procent.
"Vi har nu et grundigt overblik over hvor mange kræftpatienter, der får ny kræft, hvilke kræfttyper de hyppigst får og hvilken ny kræft, der er størst risiko for, afhængig af hvilken sygdom man allerede har haft. Det giver et godt fingerpeg om, hvilke patientgrupper man især skal holde øje med," siger seniorforsker Trille Kjær fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i en pressemeddelelse.
Mellem de 27 kræftformer er det forskelligt, hvor mange der får kræft igen, ligesom det varierer hvilken type af ny kræft, der er hyppigst.
Undersøgelsen viser for eksempel, at personer, der tidligere har haft kræft i strubehovedet, svælget bag munden (oropharynx), mundhulen, blæren eller urinvejene, har en særligt høj risiko for at udvikle en ny kræft.
Og særlig i forhold til de kræftformer, der skyldes livsstil, undersstreger resultaterne endnu engang værdien af at sætte ind og forebygge disse kræftformer både i forbindelse med risikoen for at få kræft for første gang – og risikoen for at få en ny kræft efterfølgende. Tallene viser nemlig, at hvis man har fået en kræftform, der i overvejende grad skyldes alkohol, rygning, kost eller virus, har man højere risiko for at få en ny kræftform med samme årsag.
I den sammenhæng er rygning en særlig markant risikofaktor. Kræftpatienter, som en gang har haft en kræftsygdom, der skyldes rygning – for eksempel lungekræft eller blærekræft – har nemlig 73 procent større risiko for at få en ny kræftsygdom, der skyldes rygning, end de patienter hvis første kræftsygdom ikke skyldes rygning.