Skip to main content


»Det er hundredvis af patienter, som må vente for længe og ikke behandles efter retningslinjerne. De ved, at de har kræft i kroppen, men kan ikke få den ud og er derfor bekymrede for, at kræften kan nå at udvikle sig yderligere. Det er en kæmpe belastning,« siger formanden for Brystkræftforeningen Anja Skjoldborg Hansen.

Dramatisk fald i andel af brystkræftpatienter som opereres til tiden i Region Hovedstaden

Efter at have fået mere styr på de lange ventetider for brystkræftpatienter i Region Hovedstaden, er problemet pludselig vokset dramatisk igen de seneste to måneder.

Det fremgår af en status til politikerne i sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, der viser et dramatisk fald i andelen af kvinder med brystkræft, som opereres indenfor de 14 dage, som de har ret til. I maj måtte kvinder vente over 20 dage. 

Målsætningen om, at mindst 70 procent opereres til tiden blev faktisk nået ved udgangen af marts 2023, efter at Herlev og Gentofte Hospital i månederne inden havde knoklet igennem for at nedbringe ventetiderne for udredning og behandling af brystkræft. Mens kun 43 procent af patienterne blev opereret til tiden i november 2022, lykkedes det personalet at banke ventetiderne ned måned for måned og kom op på, at 72 procent af patienterne i marts 2023 kunne opereres til tiden. 

Men så gik det galt. I april 2023 var andelen af patienter, der kunne opereres i løbet af 14 dage, pludselig faldet til kun 24 procent og i maj til 28 procent, viser data trukket fra Sundhedsplatformen den 7. juni 2023.

Hvordan kunne det gå så galt? Af statussen fremgår det blandt andet, at mange af ressourcerne er gået til at løse et andet problem - nemlig at opsporingen af kvinderne i regionen længe har haltet. Der er gået for lang tid imellem, at kvinder i Region Hovedstaden har fået tilbudt screeningen for brystkræft, og det er blandt andet øget screeningsaktivitet, som har forsinket brystkræftforløbene. Samtidig oplever regionen kapacitetsudfordringer og et kommende generationsskifte, hvilket yderligere presser behandlingen i år, hedder det i redegørelsen. I en tidligere redegørelse er det mere specifikt fremgået, at yderligere tre kirurger fra afdelingen for brystkirurgi på Herlev og Gentofte Hospital har valgt at gå på pension i sen forår/tidlig sommer. 

De kommende måneder ventes derfor at blive særligt problematiske, og regionen begynder derfor nu at tilbyde nogle kvinder, at de kan blive opereret på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg eller i konkrete tilfælde Aarhus Universitetshospital.

I Region Hovedstaden erkender medlem af forretningsudvalget Leila Lindén (Soc.), at det er en »trist situation«, som brystkræftpatienterne står i.

»Det er dårlige, kedelige tal, vi ser her. Vi vil jo helst kunne leve op til alt, hvad vi skal. Men vi mangler folk, og der kommer langt flere kvinder ind i systemet, og det presser kapaciteten,« siger hun til Berlingske.

Oplysningerne om problemerne i hovedstaden vækker store bekymringer hos Brystkræftforeningen.

»Det er hundredvis af patienter, som må vente for længe og ikke behandles efter retningslinjerne. De ved, at de har kræft i kroppen, men kan ikke få den ud og er derfor bekymrede for, at kræften kan nå at udvikle sig yderligere. Det er en kæmpe belastning,« siger formanden for Brystkræftforeningen Anja Skjoldborg Hansen til Berlingske.

 

brystkræft