Skip to main content


Ny tegneserie om graviditet er sjov, observant og langt fra appelsinfri

BØGER. Voldsomme appelsin-cravings, forandringer i parforholdet og sjælelammende nervøsitet over forældrerollen. Illustrator Anders Melgaard skildrer en graviditet i 150 morsomme tegninger. Det er en bog, man binge-læser, så den næsten forsvinder mellem fingrene på én, skriver anmelder Henrik Reinberg Simonsen.

Med graviditet følger ofte madlede og forkærlighed for helt bestemte madvarer. For illustrator Anders Melgaards kæreste Sisse Gram de Fries blev den foretrukne spise appelsiner.

Den orange citrusfrugt er en slags ledemotiv i ’Min gravide kæreste – En kommende fars lange march mod forældreskabet’. Overalt er der appelsiner, ja selv Apple-ikonet på computeren er erstattet med en lille citrusfrugt.

Ni særlige måneder går forbi i løbet af bogens 150 tegninger. Ved bogens begyndelse undrer kæresten sig over en udebleven menstruation. Og snart kører toget med madlede, nakkefoldscanning, paniktanker, kønsscanning, aquatfit for gravide og oplysningsmøder på hospitalet om det kommende mirakel.

Det er en bog, man binge-læser, så den næsten forsvinder mellem fingrene på én. Kan man kalde det en graphic novel? Jeg er i tvivl, for en graphic novel signalerer en tyngde, som Anders Melgaard trods sin fine, delikate og observante streg ikke helt opnår.  Det er en let servering, der er ovre næsten for hurtigt. Jeg havde afsat en hel aften til bogen, men den var læst, inden mine egne to piger var puttet.

Det betyder nok noget, om man har været der selv. Jeg lo flere gange, kom i tanke om situationer fra min egen kones to graviditeter, og genkendte den servile mand, der springer rundt og opvarter.  Sådan vil værket kunne bruges af mange forældre, der vil mindes en særlig tid. Måske vil den også blive læst med samme fornøjelse af forældre i lykkelige omstændigheder, hvilket Anders Melgaard også lægger op til i forordet. Mit gæt vil være, at bogen har gavn af afstandens indsigt.

Vi bliver på bagsideteksten stillet skildringer af ”absurde” møder med sundhedsvæsen i udsigt. Indsigterne i ’Min gravide kæreste’ er dog ikke så epokegørende, at Sundhedsstrukturkomissionen kommer til at omskrive væsentlige afsnit i deres kommende rapport. Manden er overset i graviditetsforløbet, familielægen maler fanden på væggen, fordi kæresten er rundet de 35. Men ellers oplever læseren et lykkeligt fødselsforløb, der kører efter manuskriptet, og et venligt sundhedsvæsen der trods sprækker i fundamentet stadig kan levere varen til et privilegeret hipster-par.

Her er ingen banebrydende indsigter eller store stridbare temaer. Men næsten hvert tableau præsenterer læseren for centrale tanker og bekymringer: Får barnet aflangt hoved, hvis det bliver fjernet med sugekop? Skal man tage imod alt smertestillende, man bliver tilbudt under fødslen? Er det ok at medbringe købekage til mødregruppe, som aquafit-instruktøren formaner de kommende mødre om? Hvad vil en kommende arving gøre ved sexliv, ens lejlighed, ens frihed, og behøver man en pusleplads: ”Det er SÅ grimt,” udbryder kæresten i et af bogens tidlige tableauer, hvor hun stadig ikke er 80 procent maveparti. Hun frygter ved samme lejlighed, om hun skal klippes med det samme ”mor-pagehår,” som mange mødre omkring hende har.

Det er generøst af komiker og skuespiller Sisse Gram de Fries, at hun stiller op til udleveringer af både labil adfærd, appelsin-amok og forvirrede sex-drømme.

Man mærker, at bogen, lige som et barn, er et kærlighedsprojekt. 

Anders Melgaard: 'Min gravide kæreste’, udkommet på Gyldendal, 199 kroner

graviditet, kultur