Skip to main content


"Vi har over længere tid opfordret sundhedspolitikerne til at lade sig inspirere af de gode erfaringer med kræftpakkerne og bruge dem som løftestang til at løfte behandlingen af patienter med kronisk sygdom," siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.

Danske Regioner og patientforeninger: Vi bør tilbyde kronikere bindende pakkeforløb

Patienter med kroniske sygdomme som for eksempel diabetes, KOL og gigt bør kunne få et bindende grundpakkeforløb med klare kvalitetsstandarder, tidsfrister og mål for at sikre en ensartet og effektiv behandling over hele landet. 

Det foreslår Danske Regioner, Diabetesforeningen, Lungeforeningen og Gigtforeningen i fællesskab. Forslaget er inspireret af den store succes med kræftpakkerne.

I dag oplever borgere med kronisk sygdom, at behandlingstilbuddet i det nære sundhedsvæsen – før og efter en eventuel sygehusbehandling - alt for ofte er præget af store forskelle på tværs af landet. I nogle områder af landet er der for eksempel mulighed for superviseret træning og patientuddannelse, mens der i andre områder ikke er. Og kun 37 procent med diabetes oplever en god sammenhæng mellem behandlere og sektorer, viser en medlemsundersøgelse fra Diabetesforeningen, ligesom forskellen i det målte langtidsblodsukker, altså hvor optimalt diabetes er reguleret, svinger voldsomt fra kommune til kommune.

"Flere borgere med kronisk sygdom skal kunne leve et bedre liv, uden følgesygdomme. Det kræver, at borgerne får den rigtige træning, de rette hjælpemidler og den rigtige vejledning i rette tid. Hvis vi lykkes med det, vil mange slippe for behandling på hospitalet. Det er en gevinst både for den enkelte og for samfundet," siger Mads Duedahl, der er næstformand for Danske Regioner.

Grundpakkerne, som Danske regioner og patientforeninger gerne, foreslår skal sikre mennesker med kronisk sygdom bedre og mere ensartet behandling, hjælp til at håndtere og leve med egen sygdom og højere livskvalitet. De skal indeholde beskrivelser af patientens forløb gennem sundhedsvæsenet med klare krav til indsats og kvalitet, tidsfrister og mål for indsatsen helt fra diagnosticering og til en hverdag med en kronisk sygdom

Samtidig skal der være fokus på at tilpasse selve grundforløbet til den enkeltes situation og behov. Nogle har brug for mere støtte til at leve et godt liv med kronisk sygdom. Andre ønsker, og kan klare, mere af deres behandling selv.

Inspiration fra kræftpakkerne

Forslaget er inspireret af kræftpakkerne, som har løftet behandlingen, reduceret social og geografisk ulighed og øget overlevelsen for kræftpatienter.

"Vi har over længere tid opfordret sundhedspolitikerne til at lade sig inspirere af de gode erfaringer med kræftpakkerne og bruge dem som løftestang til at løfte behandlingen af patienter med kronisk sygdom," siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.

"Vi tror, at pakkeforløbene vil hjælpe patienter med den kroniske lungesygdom KOL, da det er afgørende, at de hurtigt får hjælp til for eksempel træning og lærer om deres sygdom for eksempel med teknologisk udstyr i hjemmet. Herved vil mange forværringer og dermed indlæggelser på hospitalerne kunne forebygges."

Kræftpakkeforløbene kan ikke overføres én til én til de kroniske sygdomme, hvor indsatserne typisk strækker sig over mange år, og i højere grad skal tilpasses til den enkeltes situation. Men det er den samme tænkning og systematiske tilgang, som Danske Regioner, Diabetesforeningen, Lungeforeningen og Gigtforeningen foreslår, at sundhedsvæsenet skal have til behandling af borgere med kronisk sygdom.

Det er langt fra første gang, at der introduceres et forslag om kronikerpakker. Blandt andre Dansk Erhverv, Dansk Industri, Lægemiddelindustriforeningen og Diabetesforeningen har for nylig været ude og lufte tanker om en stor kronikerplan og kronikerpakker. Diabetesforeningen kom eksempelvis i 2023 med 20 løsninger til en National Handleplan for Kronisk Sygdom. Det skete i kølvandet af Sundhedsstrukturkommissionens opdrag om et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen.

I 2023 viste en analyse fra Dansk Erhverv også, at vi som samfund kan opnå betydelige gevinster ved at investere mere i indsatsen over for kronisk sygdom.