![](/templates/yootheme/cache/b7/senior-woman-helping-man-walk-with-walker-home-b738faed.jpeg)
Patienter med hoftebrud får langt mere hjælp af pårørende end af kommunen
Et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet har påvist, at ældre, der har været igennem et hoftebrud, modtager markant mere hjælp fra deres pårørende i løbet af tre måneder, end de får fra kommunal hjemmepleje over et halvt år.
Et hoftebrud kan få alvorlige konsekvenser for ældre. Det kan forvandle dagligdagen til en kamp for at klare selv de mest basale opgaver uden hjælp.
Ifølge undersøgelsen får omkring 90 procent af hoftebrudspatienterne støtte fra pårørende efter udskrivelse. Faktisk viser data, at de pårørende yder betydeligt mere hjælp på kort tid sammenlignet med, hvad hjemmeplejen kan tilbyde over en længere periode.
Jonas Ammundsen Ipsen, fysioterapeut og ph.d., står bag undersøgelsen, der var en del af hans netop afsluttede ph.d. ved Institut for Regional Sundhedsforskning. Han fandt frem til, at de pårørende bruger cirka 36 timer på at hjælpe patienterne inden for de første tre måneder efter udskrivelsen, mens den kommunale hjemmehjælp leverer 25 timers assistance på et halvt år.
Studiet inkluderede 245 patienter, som alle boede i eget hjem. Ved at føre dagbog har patienterne dokumenteret, hvor meget hjælp de modtog fra pårørende.
Den økonomiske værdi af de pårørendes indsats er ofte overset. Eva Draborg, lektor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning, fremhæver, at denne hjælp sjældent inkluderes i analyser af sundhedsudgifter:
"Når vi generelt ser på, hvad patienter bruger af ydelser og tid på sygehuse, hos praktiserende læger, medicin og andre sundhedsydelser, så overser vi den værdi, som deres pårørendes hjælp udtrykker. Vi ser ikke på værdien af privat hjælp, når der ikke betales for den, heller ikke når vi laver økonomiske analyser," siger hun til SDU´s hjemmeside.
Resultaterne viser, at rehabilitering efter hoftebrud kan have skjulte omkostninger, som ikke fremgår af de kommunale regnskaber.
"Det overraskede os, at det var så stor en del af patienterne, som får hjælp fra de pårørende efter udskrivelsen. Det kan være en indikation på, at den opgaveglidning, der sker fra sygehus til kommune, også sker til de pårørende," siger Jonas Ammundsen Ipsen til SDU´s hjemmeside.
Når patienter udskrives efter et hoftebrud, overtager kommunerne ansvaret for plejen. Men ifølge forskningen er der ikke etableret struktureret støtte til at hjælpe de pårørende i deres omsorgsarbejde.
"Der er et stort fokus på samarbejde og sammenhængende forløb mellem sygehuset og kommunen, men hvis det er de pårørende, som hjælper efter udskrivelsen, burde man måske se på, hvordan det samarbejde kan gøres bedre," siger Jonas Ammundsen Ipsen.
Selvom det er positivt, at mange pårørende ønsker at bidrage, kan plejeopgaverne blive så omfattende, at de påvirker deres helbred og livskvalitet negativt, viser tidligere forskning.
"Vi skal have mere opmærksomhed på, om byrden bliver for stor, så de pårørende kan få støtte og aflastning. Det er ikke rimeligt, hvis de pårørende bliver slidt op af at levere plejeopgaver," understreger Jonas Ammundsen Ipsen.