"Står det til regeringen, skal patienterne fortsat have en lovlig mulighed for at bruge medicinsk cannabis," siger Sophie Løhde.
Regeringen vil gøre ordning med medicinsk cannabis på recept permanent
Når indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i dag mødes med aftalepartierne bag forsøgsordningen med medicinsk cannabis, er det med et klart mål: at gøre den midlertidige ordning permanent. Det skridt bygger på en ny evaluering, som viser en stigning i brugen af medicinsk cannabis. Siden forsøgsordningen blev lanceret i 2018, har mere end 20.000 recepter været indløst.
Forsøgsordningen kom i 2018 for at give patienter med lidelser som multipel sclerose og kræft en sikker og lovlig mulighed for at benytte medicinsk cannabis. Den nye evaluering, der dækker perioden fra 2020 til midten af 2023, fremhæver, at antallet af patienter er steget støt. I dag får cirka 1.800 patienter årligt udskrevet medicinsk cannabis. Antal indløste recepter er steget til 5.000 recepter i 1. halvår 2023 og er nu på det højeste niveau siden starten i 2018.
"Vi kan se, at mange patienter, som får udskrevet medicinsk cannabis af deres læge, tilsyneladende har gavn af behandlingen. Det gælder for eksempel kræftpatienter, som kan være plaget af slem kvalme efter behandling med kemoterapi, eller mennesker med sclerose, der kan have stærke smerter," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) og fortsætter:
"Står det til regeringen, skal patienterne fortsat have en lovlig mulighed for at bruge medicinsk cannabis, og derfor lægger vi op til at gøre ordningen permanent. Men nu må vi se, hvordan aftalepartierne stiller sig."
Størstedelen af brugerne af medicinsk cannabis i forsøgsordningen er fortsat personer i alderen 42-64 år (47 procent), men næsten en lige så stor andel er nu i alderen 18-41-årige (40 procent). Det er forskelligt fra 1. evalueringsrapport, hvor den næststørste andel var ældre i alderen 65+ år (29 procent). Der er nu også flere mænd (52 procent) end kvinder (48 procent) blandt brugerne af medicinsk cannabis i forsøgsordningen. Det er også mændene, som står for mere end to ud fra tre af de indløste recepter (69 procent). I de første 2,5 år af ordningen var det mest kvinder, der indløste recept på medicinsk cannabis i forsøgsordningen (60 procent).
Trods fremskridt peger evalueringen også på udfordringer. Medicinsk cannabis er endnu ikke et godkendt lægemiddel, hvilket betyder, at produkterne ikke har gennemgået de samme omfattende tests som konventionelle lægemidler. Der mangler stadig grundig dokumentation for langtidsvirkninger, og flere læger har udtrykt bekymring over de begrænsede beviser for effektivitet og sikkerhed. Alligevel har forsøgsordningen formået at tilbyde et lovligt og kontrolleret alternativ til ulovlige produkter købt på det sorte marked.
Det er ikke kun patienternes behov, der har været i fokus. Evalueringen viser også, at produktionen af medicinsk cannabis har givet danske virksomheder mulighed for at udvikle sig på området. Seks forskellige produkter er i dag tilgængelige i forsøgsordningen, og nogle af dem er danskproducerede.
På vegne af regeringen har Sophie Løhde inviteret aftalepartierne – SF, Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet – til forhandlinger om forsøgsordningen om medicinsk cannabis i dag den 19. november.
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis
- Den 1. januar 2018 trådte en forsøgsordning med medicinsk cannabis i kraft. Ordningen giver læger mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark. Forsøgsordningen løber indtil 31. december 2025
- Formålet med forsøgsordningen er at give patienter en lovlig mulighed for at afprøve behandling med medicinsk cannabis, hvis de ikke har haft gavn af godkendt medicin
- Hvilke konkrete produkter, der er tilgængelige i forsøgsordningen, afhænger af fremstillerne af cannabisprodukter. Forsøgsordningens produkter er ikke testet for virkninger og bivirkninger i kontrollerede forsøg på samme måde som godkendt medicin
- Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet en vejledning til brug for læger ved vurdering af ordination af medicin. På grund af den begrænsede viden om de enkelte produkter omfattet af forsøgsordningen, er vejledningen skrevet ud fra den generelle viden, der findes om effekten af THC og CBD