Skip to main content

Patienter har fået mere indflydelse på behandlingen

100 procent. Så meget er andelen af patienter, der føler sig inddraget i egen behandling, steget på en af hospitalsafdelingerne i projektet Det Brugerinddragende Hospital, der er et samarbejde mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital (AUH).

Det skriver Danske Patienter.

Evalueringen af projektet viser, at patienterne føler sig langt bedre inddraget nu, end før vi gik i gang med arbejdet i Det Brugerinddragende Hospital, og nogle af vores afdelinger har taget et imponerende hop i den rigtige retning, siger centerchef Lisbeth Kallestrup fra AUH til Danske Patienter.

Fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, som gennemføres hvert år i regi af Danske Regioner, fremgår det, at hver fjerde patient på landsplan ikke føler, at de får ordentlig mulighed for at deltage i beslutninger om deres behandling og pleje. Derfor er det vigtigt, at man arbejder på indsatser, der kan sikre patienterne større indflydelse.

En af de afdelinger, der for alvor er rykket, er Kæbekirurgisk Afdeling. Før projektet gik i gang på hospitalet, følte blot 30 procent af afdelingens patienter sig inddraget. Nu er andelen steget til 60 procent.

Vi er selvfølgelig ikke i mål endnu, der er meget mere, vi kan gøre fremadrettet. Men det er noget af et kvantespring, vi har taget på blot halvandet år. Vi er på vej i den rigtige retning, og det gør os stolte, siger ledende overtandlæge Martin Dahl fra afdelingen.

De gode erfaringer fra arbejdet på AUH skal nu udbredes til resten af landet, hvor afdelinger på Rigshospitalet, Sydvestjysk Sygehus og Herlev-Gentofte Hospital allerede har sagt ja til at samarbejde med ViBIS om implementering af nye metoder til patientinddragelse.

brugerinddragelse, Det Brugerinddragende Hospital