Forskere efterlyser fokus på B12-vitamin som forsvar mod covid-19
Under kampen mod covid-19 efterlyses større fokus på vitaminmangel for at afbøde sygdommens værste konsekvenser. Flere forskere retter søgelyset mod B12-mangel.
Vitaminmangel kan skade immunforsvaret. Det gælder også den B12-mangel, som en mere kødfattig kost i Danmark - og Vesten - kan medføre.
Det forhold har fået en række forskere til at interessere sig for, hvorvidt tilførsel af B-vitamin kan bruges til at ’justere’ på risikoen for svær covid-19.
Et andet studie beskriver, at man muligvis kan reducere behovet for ilt og intensiv pleje, hvis man giver indlagte patienter B12-vitamin.
https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2020.08.007
Det skal imidlertid understreges, at der ikke foreligger færdige studier, der dokumenterer sammenhængen. Flere forskere understreger over for Medicinske Tidsskrifter, at det generelt set er svært at bevise, hvad der præcist bekæmper Covid-19 i kroppen, men at der en vis sandsynlighed for, at B-vitaminer og ikke mindst B12 kan gøre en forskel.
B12 er centralt for metabolismen
B12-vitaminet er et komplekst molekyle, der bidrager til metabolismen – omsætning af næringsstoffer i kroppen.
Vitaminet består af tetrapyrrolringe (corrin) omkring et kobolt-atom, der har nukleotider hæftet til sig. Vitaminet er et vigtigt coenzym i syntesen af methionin ud fra homocystein - og dermed også for omsætningen af folat og i DNA-syntesen samt i skiftet mellem metylmalonyl-CoA og succinyl-CoA i citratcyklus, hvilket spiller en central rolle i metabolismen af fedtsyrer.
Set i det lys går et andet studie ind og ser på, hvordan det går udover bekæmpelsen af Covid-19, såfremt metabolismen ikke fungerer optimalt.
https://doi.org/10.1016/j.mehy.2020.110374
Studiet opstiller den hypotese, at man kan justere på risikoen for at få alvorlige følgevirkninger ved simpelthen at sikre, at befolkningen og særligt de udsatte grupper har nok B12 i kroppen.
”Det kan være en afgørende ’justerbar’ risikofaktor ift. dødelighed i den ældre del af befolkningen samt for mennesker med diabetes,” som det formuleres i studiet.
Dansk ekspert er skeptisk
Ebba Nexø er speciallæge i klinisk biokemi og professor emerita. Hun har gennem mere end 40 år forsket inden for B12-området, og hun maner til besindighed.
”B12 betyder særligt noget for celledannelsen, hvilket er af betydning for immunforsvaret," siger hun og uddyber:
"Så det er meget indirekte. Det, du kan sige helt generelt, er, at vitaminer og andre mikronutrienter (mineraler og vitaminer) er af betydning for vores generelle helbred – og dermed for vores immunforsvar. Men det er vanskeligt at pille en bestemt ting ud som den afgørende,” siger hun og tilføjer:
”Det er nemlig meget svært at pege på, hvordan vitaminerne præcis går ind og påvirker immunforsvaret. Men hvis du mangler mikronutrienter, skal du helt klart sørge for at få dem. Og det skal du under alle omstændigheder."
Er forskernes fokus på B12-vitaminer relevant i forhold til Covid-19?
”Jamen, når man har et interessefelt, forsøger man ofte at koble det på noget aktuelt i tiden. Det er helt legitimt. Og når man arbejder med vitaminer, vil man gerne koble det på Covid-19. Vitamin B12 er imidlertid ikke det første, jeg ville tage fat i. Eksempelvis har Covid-19 ikke ramt Indien specielt hårdt, selvom vi ved, at mange lider af mangel på B12 i Indien,” siger Ebba Nexø.