Skip to main content


”Det vigtigste, man selv kan gøre for at undgå at mangle B12-vitamin, er ikke at være vegetar eller særligt veganer,” siger Johan Arendt.

Tendens i tiden giver høj risiko for farlig B12-vitaminmangel

Antallet af vegetarer og veganere vokser, og deres grønne kost kan få stor betydning for antallet af patienter med mangel på B12-vitamin fremover. Forsker advarer imod udviklingen.

Over 100.000 danskere er i behandling for mangel på B12-vitamin, der især kommer via kød, fisk, æg og mælk. 

Tallet er mere end tredoblet på 20 år, og det er stadig stigende. Symptomer er f.eks. udtalt træthed, blodmangel, mave- og tarmproblemer og/eller hukommelsesbesvær. På sigt vil man kunne udvikle alvorlige nerveskader som følge af B12-vitaminmangel.

Kost er helt afgørende 

Det store problem i dén udvikling er dårlig kost. Dels fastfood fattigt på vitaminer, men det stigende antal vegetarer og veganere kan også være et voldsomt problem, påpeger læge og forsker på Aarhus Universitetshospital, Johan Arendt.

”Det vigtigste, man selv kan gøre for at undgå at mangle B12-vitamin, er ikke at være vegetar eller særligt veganer,” siger han og uddyber:

”Den livsstil udgør en risiko, for det er jo enormt meget oppe i tiden - at begrænse kødindtaget. Modsat tidligere oplever man nu også forældre til små børn, der får børnene til at spise vegetarisk og vegansk. Og her risikerer man at påføre børnene skader,” siger Johan Arendt og tilføjer, at man er nogenlunde sikker, hvis man spiser nok kød, æg og fisk. Og vel at mærke ikke er en af de uheldige, der udvikler en sygdom, som begrænser eller helt stopper optaget af B12 fra kosten.

Kosttilskud gør stor forskel

Hvis man trods advarsler alligevel ønsker at være vegetar eller veganer, opfordrer Johan Arendt til at tage multivitamin-tabletter fra dag ét.

”Det skal man være meget opmærksom på. Ellers vil man næsten med sikkerhed udvikle jernmangel, B-12 mangel og evt. også D-vitamin-mangel,” siger han.

”Vi ved dog endnu ikke med sikkerhed, om det stigende antal vegetarer og veganere vitterligt er et generelt problem ift. B12-mangel. Den nødvendige info om kost står på de store hjemmesider, og de siger jo selv, at de har styr på det. Men man må nok sige, at de er i risikogruppen, og fra andre steder i verden kan man se, at når mennesker lever sådan, udvikler de fleste mangel på de her stoffer.”

Hvis man er i tvivl, om man mangler B12-vitamin, bør man gå til læge og evt. få foretaget blodprøver. Lægen vil vurdere behovet heraf.

”Som med alt andet sygdom skal man gå til den praktiserende læge, hvis man har symptomer. De hyppigste vil være træthed - typisk svær træthed, maveproblemer, føleforstyrrelser, forvirring, hukommelsesbesvær, kognitive problemer etc. Men det kan også være åndedrætsbesvær og svimmelhed, øget infektionstendens eller hudblødninger,” siger Johan Arendt og tilføjer, at symptomer i mave- tarm kanalen kan være et brændende ubehag, forstoppelse, diarré eller sure opstød.

Nye grunde til mangel på B12-vitamin

Det seneste års tid har der været stor fokus på, at den udbredte brug af lattergas blandt unge kan give følgesygdomme. Ikke mindst mangel på B12-vitamin, og salget af lattergas er for nylig blevet begrænset. Men der er andre risikozoner.

”Type 2 sukkersyge udgør en risiko og særligt for de patienter, der får Metformin som behandling,” siger Johan Arendt.

Han tilføjer, at de fleste læger er gode til at være opmærksom på at undgå, at disse patienter udvikler B-12 mangel. 

”Det ser vi i takt med, at der kommer flere diabetes patienter.”

Langt de fleste med B12-vitaminmangel vil opleve en gradvis bedring ved tilskud i form af tabletter eller indsprøjtninger. Men nogle nerveskader kan være så alvorlige, at de er blivende. Derfor er det vigtigt at komme i behandling, såfremt man mangler B12-vitamin.

I udlandet ser man imidlertid en del patienter, som bliver utilfredse, når lægerne stopper behandlingen (for tidligt). Det påpeger Johan Arendt.

”Vi ved ikke rigtigt, hvordan det ser ud i Danmark, men man skal tage en snak med sin læge, hvis man opdager symptomer ved afbrudt eller mangelfuld behandling. Dernæst må lægen gerne tage en snak med en specialist om problematikken.”

 

 

Relateret artikel

b12