Mændenes triste historie bag overskægget
Hvert år dør omtrent lige så mange mænd af prostatakræft i Danmark, som vi har kvinder, der dør af brystkræft. Derfor lader mange deres overskæg gro i ’Movember’.
”Mænd er ikke gode til at tale om sygdom. Mens kvinder taler med hinanden, er det ofte tabubelagt for mænd - mange vil simpelthen ikke snakke om det.”
Sådan lyder det fra Tonny Clausen, formand for Prostatakræftforeningen. For mens fokus på brystkræft med rette er stort, er det samme ikke helt tilfældet for prostatakræft, selvom tallene taler deres eget tydelige sprog: Prostatakræft er mindst lige så alvorlig en sygdom som brystkræft (se boks).
Movember skaber tiltrængt fokus
For at øge fokus på prostatakræft begyndte en række australske mænd at lade deres overskæg gro i begyndelsen af 00’erne, efter trenden egentlig var startet for at løfte støtte til velgørenhed mere bredt.
Siden har det udviklet sig til en global årlig tilbagevendende begivenhed, som også har en del sympatisører i Danmark. Og det er der brug for, mener Tonny Clausen.
"Prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd. Faktisk vil hver sjette mand få konstateret prostatakræft i løbet af sit liv, og alligevel er det en af de kræftformer, vi taler mindst om," siger han og understreger:
”Alt for mange mænd dør, fordi kræften opdages alt for sent. Tidlig opsporing er vigtig for at redde liv, men rigtig mange får stillet diagnosen ved en tilfældighed. Vi skal blive bedre til at finde patienterne, mens behandling stadig er mulig,” mener han.
Kræftforløb kræver kontakt
Når man først er diagnosticeret med prostatakræft, bliver snakkene, som mænd er så dårlige til, ikke mindre vigtige. Forude ligger nemlig en lang rejse med mange udfordringer og svære beslutninger.
”Angst, usikkerhed og bunker af spørgsmål presser sig på – både for den syge og de pårørende. Og man kan optimere livskvaliteten undervejs ved at snakke med andre. Du skal ind i nogle fællesskaber,” siger Tonny Clausen og giver som eksempel ’herreværelset’ under PROPA, hvor man samles fem-seks mænd ad gangen. Og så går snakken – også lidt om sygdom, som han siger.
”Kommer man i en klub med gamle prostatafolk som mig, gør det en forskel. Ellers hvis man mødes til fodbold i regn eller sne. Måske er det ikke så meget fodbolden, men fællesskabet, man kommer for. Vi prøver at hjælpe hinanden alt det, vi kan," fastslår Tonny Clausen.
Pinlige bivirkninger
Selvom man ikke kan komme udenom, at prostatakræft er livsfarlig, er behandlingerne blevet væsentlig bedre de senere år. Chancerne for at overleve er forøget.
”Det seneste årti har budt på en stor udvikling inden for prostatakræftområdet inden for diagnosticering og inden for behandlingsmuligheder. Det fører til et bedre patientresultat - både i forhold til overlevelse og livskvalitet. De fleste patienter kan leve et godt liv med sygdommen, men der er også en bekymrende tendens at spore. Alt for mange mænd dør, fordi deres prostatakræft opdages alt for sent,” siger Tonny Clausen.
Udover at behandle selve kræften er det imidlertid også væsentligt med rehabilitering. Det har længe været kendt, at bækkenbundstræning i betydelig grad kan afhjælpe inkontinens og i mindre grad også problemer med rejsningsbesvær. Hospitalerne tilbyder i vekslende omfang instruktioner om bækkenbundstræning op til en operation for prostatakræft og efterfølgende henvises der til opfølgning i kommunalt regi.
”Inkontinens og impotens er helt almindelige bivirkninger efter en operation eller strålebehandling, men det er jo ikke de mest oplagte emner at snakke om ved familiemiddagen,” som Tonny Clausen udtrykker det.
Fakta: Prostatakræft og brystkræft
- Omtrent 38.200 danske mænd lever med prostatakræft, og hvert år kommer mere end 4.500 nye tilfælde til.
- Næsten 1.200 mænd dør årligt af prostatakræft - det svarer til mere end tre mænd hver eneste dag.
- Til sammenligning kommer omkring 4.000 nye tilfælde af brystkræft til om året (heraf knap 40 mænd), mens omkring 1.100 dør med sygdommen hvert år.
Kilder: propa.dk, cancer.dk og sundhed.dk
Fakta: Movember
- I 1999 fik en gruppe unge mænd fra Adelaide i Australien idéen at lade deres overskæg gro i november til støtte for velgørenhed. De døbte måneden ’Movember’.
- I 2003 tog en række andre australske mænd, denne gang i Melbourne, skridtet at gøre det samme i sympati med ofre for prostatakræft.
- Via mediebevågenhed om eksperimentet blev det en national sag i Australien at lade overskægget gro i november, og siden har bevægelsen spredt sig til hele verden, særligt til støtte for prostatakræft.
- Movember.com er i dag en førende velgørenhedsorganisation, der søger at kanalisere midler i retning af kræftbehandling (og oplysning herom) til mænd.
Kilde: https://dk.movember.com/
Relateret artikel