Skip to main content


”Man må være ærlig og sige, at dem, der var skeptiske fra start, havde ret i, at der ikke var et marked klar i Danmark. Det kan man tydeligt se. Man har ikke hurtigt kunnet få en produktion klar i Danmark, det har været langt mere vanskeligt end forventet,” siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren klar til at forlænge forsøgsordning med medicinsk cannabis

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er klar til at forlænge forsøgsordningen med medicinsk cannabis, hvis det bliver nødvendigt for at kunne evaluere den på en meningsfuld måde.

Forsøgsordningen har været plaget af en række startvanskeligheder, og blandt andet har en undersøgelse fra Scleroseforeningen for nylig vist, at kun meget få af de sclerosepatienter, der tager medicinsk cannabis som behandling for deres symptomer, får deres produkter gennem ordningen. De fleste af de patienter, der tager cannabis, gør det ifølge undersøgelsen som selvmedicinering uden om lægen, og de køber deres produkter på det ukontrollerede marked.

Undersøgelsen viser, at forsøgsordningen endnu ikke er lykkedes, siger Magnus Heunicke.

Et af problemerne har været, at der har været for få og for dyre produkter tilgængelige i ordningen. Planen var, at dansk produceret cannabis i løbet af kort tid skulle give adgang til billigere produkter, men den danske produktion er endnu ikke klar, og strenge sikkerhedskrav til produkterne betyder, at der foreløbig kun er urtete tilgængelig i ordningen.

”Man må være ærlig og sige, at dem, der var skeptiske fra start, havde ret i, at der ikke var et marked klar i Danmark. Det kan man tydeligt se. Man har ikke hurtigt kunnet få en produktion klar i Danmark, det har været langt mere vanskeligt end forventet,” siger Magnus Heunicke.

Et led i forsøgsordning er, at den skal evalueres, så politikerne kan tage stilling til, om den skal gøres permanent. Evalueringen er sat til at skulle begynde i 2020, men det kan blive nødvendigt at udskyde evalueringen og forlænge ordningen, siger sundhedsministeren.

”Det er vanskeligt at evaluere på noget, der ikke rigtig for alvor har været i gang. Når ordningen skal evalueres, skal det være på et ordentligt grundlag, og hvis man på grund af opstartsvanskeligheder, leveringssvigt og så videre ikke kan evaluere på forsøget, som det har kørt indtil nu, så må vi af respekt for den ordning, der er sat i gang, sørge for, at vi kan få en ordentlig evaluering, og derfor er jeg også åben overfor, at det kan være, at ordningen skal udvides et par år mere,” siger Magnus Heunicke.

Læger har blandt andet kritiseret ordningen for, at der manglede en brugbar vejledning til behandling med medicinsk cannabis, og en gruppe læger og forskere fra universitetshospitaler landet over er på eget initiativ gået sammen i forskerfællesskabet Klinisk Cannabis Forum for at finde konstruktive løsninger på de fejl og mangler, de ser i ordningen.

Forummet har blandt andet udarbejdet en manual for behandling med medicinsk cannabis.

Overlæge Peter Leutscher, Center for Klinisk Forskning ved Regionshospitalet Nordjylland, er leder af Klinisk Cannabis Forum, og han mener, at man bør gennemføre en fase II af forsøgsordningen, hvor man har sikret et bredt udvalg af produkter til en pris, patienterne har råd til, og at lægerne har en vejledning at læne sig op ad, når de skal behandle med medicinsk cannabis. En idé, som sundhedsministeren er positiv over for.

”Det lyder interessant, det vil jeg godt se mere på. I hvert fald vil jeg godt være med til at forlænge perioden. Det er svært at komme uden om. Jeg ved, at der er delte meninger om det blandt læger, men jeg er tilhænger af, at når man har sat det i gang, skal det også afsluttes og evalueres ordentligt, så man kan træffe en fornuftig oplyst beslutning. Det vil ikke give mening at afslutte projektet, før man har nogle erfaringer, man kan bruge til noget,” siger Magnus Heunicke.

”Der er et eller andet, der ikke er gjort rigtigt. Nu er der også leveringsproblemer med en af de få leverancer, vi har. Og selv om der er investeret mange penge, er det danske marked der jo ikke rigtig, der er ikke produkter endnu, så vi må jo bare være ærlige og sige, at man havde regnet med, at man ville have nået at have gang i danske produkter her halvejs gennem ordningen, og at prisen og tilgængeligheden ville være en anden, og det er den bare ikke endnu,” siger han.

cannabis, medicinsk cannabis