Skip to main content


”Jeg har arbejdet med dette i over 15 år og har måske en naiv tro på, at videnskab af høj kvalitet og det at tale om tingene rationelt virker – men det kan man ikke med hardlinerne. De er faktaresistente," siger Anders Peter Hviid.

Dansk undersøgelse afliver myter om autisme

Autisme er lige så hyppig hos MRF-vaccinerede børn, som hos børn der ikke er vaccinerede. Det gælder også de børn, der har særlig risiko for at udvikle autisme. Det viser et nyt, stort studie fra Statens Serum Institut.

”Vi havde ikke kunnet timet det bedre”, siger seniorforsker Anders Peter Hviid, Statens Serum Institut med smil i stemmen, ”og nu er det slået fast med syvtommersøm, at der ingen forbindelse er mellem MFR-vaccination og autisme.”

En sejlivet påstand, der ellers er dukket op igen og igen de seneste 20 år, og som har fået fornyet aktualitet, nu hvor Danmark har været udsat for et mindre udbrud af mæslinger.

Anders Peter Hviid står, sammen med professor Mads Melbye, bag den store undersøgelse, hvor forskerne har set på data fra flere end 600.000 danske børn, for at finde ud af, om MFR-vaccinen kan føre til autisme.

”Man kan sige, at der er to grunde til studiet,” siger Anders Peter Hviid, ”for det første at antivaccinebevægelsen er blevet stærkere de seneste 15-20 år. Vi regner dog ikke med at omvende den hårde kerne af vaccinemodstandere, men det er vigtigt at komme ud med resultatet i forhold til de familier, der bliver bekymrede for, at vaccinen er farlig, i en tid hvor vi har problemer med tilslutning til MFR-vaccinationerne.” 

Resultaterne er éntydige

”Vi har i dette studie forsøgt at gøre det på nye måder, blandt andet har vi også set på, om vaccinen kan være skyld i autisme hos særligt følsomme børn, og hos børn der har en øget risiko, for eksempel hvis de har søskende, der allerede er autister.”

Anders Peter Hviid forklarer, at der er en særlig fænotype autisme, altså med baggrund i både arv og miljø, som vaccinen skulle være skyld i. Desuden en såkaldt regressiv autisme, hvor et barn, der ser ud til at udvikle sig normalt, senere udvikler autisme. Vaccinemodstanderne hævder, at vaccinen er skyld i, at disse børn mister noget af det, de har nået udviklingsmæssigt, og at der derfor skulle være en ophobning af tilfælde to år efter vaccinationen.

Alt dette har seruminstituttets meget omfattende undersøgelse rammet en pæl igennem.

Forskerne har også set på andre risikoparametre som problemer i graviditeten, børn af gamle forældre, at moderen har røget og børn med lav fødselsvægt:

”I ingen af tilfældene så vi større risiko for at udvikle autisme hos de børn, der var MFR-vaccinerede, end hos dem, der ikke var. Vi står med et meget stærkt videnskabeligt studie. Ingen, der har forstand på videnskab, stiller spørgsmål ved disse resultater,” siger Anders Peter Hviid.

Faktaresistente modstandere

Spørgsmålet er, om resultaterne også vil overbevise forældre, der er i tvivl om vaccination.

”Jeg har arbejdet med dette i over 15 år og har måske en naiv tro på, at videnskab af høj kvalitet og det at tale om tingene rationelt virker – men det kan man ikke med hardlinerne. De er faktaresistente. Men jeg håber jo, at man på baggrund af rationelle argumenter kan få forældre til at vælge vaccinationerne til, så man ikke i et land som Danmark skal tvinge børn til at blive vaccineret, som man ser det i andre lande. Personligt vil jeg helst have, at folk bliver vaccineret af frivillighedens vej.”

Sundhedspolitisk Tidsskrift: Er vi danskere og europæere lullet ind i en sikkerhedsførelse, fordi vi ikke på vore breddegrader har set alvorlige epidemier, så vi har glemt, hvor farlig en sygdom som mæslinger er?

”Ja, man kan sige, at vacciner sejrer sig ihjel, jo mere effektive de er. Lige når de bliver indført, er der en honeymoon, hvor infektionssygdommene forsvinder, men så kommer der en periode, hvor man glemmer, hvordan det var. Vaccinationer er forebyggende, man ser ikke virkningen med det samme, og så kommer ideerne om, at vaccinerne er skyld i udviklingsforstyrrelser, allergier, at de overmander immunsystemet osv.” siger Anders Peter Hviid.

Omkring 90 procent af danske børn bliver vaccineret hvert år. Men man skal op på 95 pct. for, at befolkningen er beskyttet. Det kalder man flokimmunitet.

Peter Anders Hviid siger også, at undersøgelsen bidrager med en vigtig konklusion i debatten om det stigende antal tilfælde af mæslinger i Europa og nedgangen i antallet af vaccinationer. Og minder om, at WHO netop har sat vaccinationsmodstand på listen over de 10 største trusler mod den globale sundhed.

Undersøgelse bygget på svindel

Den såkaldt videnskabelige undersøgelse, der bragte brænde til vaccinemodstandernes bål, blev bragt i 1998 i et anset tidsskrift, The Lancet, som senere måtte trække artiklen tilbage. Men da var skaden sket.

 I 1998 fik en engelsk læge, Andrew J.  Wakefield, optaget et studie i det normalt højt ansete engelske lægetidsskrift, hvor han påstod, at MFR-vaccinationen kunne resultere i autisme hos barnet.

Wakefield afholdt en pressekonference, medierne elskede historien, og budskabet spredte sig som en steppebrand over hele verden. Resultatet var, at der opstod en anti-vaccinationsbevægelse, især i Europa og USA, hvor myterne om de skadelige vaccinationer florerede. En lang række mennesker fik deres værste anelser bekræftet, og nogle mente, at det var én stor sammensværgelse.

Det medførte en voldsom nedgang i antallet af MFR-vaccinationer. Der opstod ligefrem en bevægelse, også i Danmark, hvor forældre dannede smittekæder, så børnene kunne smitte hinanden naturligt, som det hed.

Wakefields såkaldte undersøgelse vakte opsigt hos forskere over hele verden, der rev sig i håret og søgte at efterprøve Wakefields påstand. Men videnskaben kunne ikke finde et gran af sandhed i hans påstande. Men skaden var sket, og nu ser vi resultaterne over hele Europa og i USA.

Det såkaldte videnskabelige studie, der kun omfattede 12 børn, blev siden afsløret som svindel, og Wakefield er blevet frataget retten til at virke som læge.

 

Fakta om Statens Serum Instituts undersøgelse

Statens Serum Institut har netop offentliggjort en stor undersøgelse om MFR-vaccination og autisme, der konkluderer, at der ikke er en sammenhæng.

  • Undersøgelsen omfatter data fra 657.461 danske børn født mellem 1999 og 2010.
  • Børnene er fulgt fra de var ét år gamle til august 2013.
  • Forskerne har koblet oplysninger fra Folkeregistret med data fra Det Danske Vaccinationsregister og opgørelser over autismediagnoser.
  • Ud af de 657.461 børn fik 6.517 børn diagnosen autisme, mens de indgik i undersøgelsen
  • Undersøgelsens resultat viste, at autisme var lige så hyppig blandt børn, der var MFR-vaccineret og børn, der ikke var vaccineret
  • Undersøgelsen er publiceret i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine, marts 2019.

 

 

LÆS OGSÅ: 

 

 

Det skal du vide om mæslinger

Den mest smitsomme sygdom

  • Mæslinger skyldes en virus morbilli, der smitter ved dråbeinfektion. De første symptomer viser sig én til to uger, efter man er smittet.
  • Alle, der ikke er vaccineret, børn og voksne, kan blive smittet. Dog ikke spædbørn op til fire-måneders alderen, da de er beskyttet af antistoffer fra moderen, hvis hun har haft mæslinger.
  • Det er farligt for gravide at få mæslinger, da fostret kan blive smittet, og der er risiko for abort. Gravide kan ikke vaccineres, der skal ske, før graviditeten indtræder.
  • Han man fået mæslinger, smitter man fra otte dage efter, at man selv er blevet smittet førsygdommens udbrud, til mindst fem dage efter dens udbrud.
  • Børn, der har haft mæslinger, må først komme i institution, når de er helt raske og feberfri.

Typiske symptomer

Høj feber, løbende næste, gøende hoste, røde øjne, lysfølsomhed, ømme, hævede lymfekirtler på halsen. Efter nogle dage falder feberen, men stiger så igen, og der kommer et rødt udslæt, der starter i ansigtet og breder sig ned over kroppen. Udslættet 'flyder' sammen.

Komplikationer til mæslinger

  • 1 ud af 15 får mellemørebetændelse
  • 1 ud af 25 får lungebetændelse
  • 1 ud af 2.500 får hjernebetændelse
  • 1 ud af 3500 får blodplademangel

Smittet? Bliv hjemme

  • Mæslinger er en utrolig smitsom sygdom. Hvis du frygter, at dit barn eller du selv er smittet, skal du ringe til lægen. Mød ikke op. Du kan risikere at smitte et helt venteværelse.
  • Der er ingen behandling mod mæslinger.

Gratis vaccination for voksne

  • Er du voksen og ikke vaccineret mod mæslinger, kan du blive vaccineret gratis.
  • Hvis du er i tvivl, om du er vaccineret, er det bedre vaccinere end at lade være, ifølge Statens Serum Institut.
  • Børn er dækket gennem børnevaccinationsprogrammet. 

Er du eller dit barn smittet?

Lægen kan vaccinere op til 72 timer, efter man er blevet smittet, og der kan gives antistoffer op til seks døgn efter.

Mæslinger breder sig hastigt i Europa

  • WHO har registreret 41.000 tilfælde af mæslinger i Europa i 2018. 37 er døde. 
  • Det står i grel modsætning til, at der i hele 2017 var 24.000 tilfælde og i 2016 kun 5000 tilfælde i Europa. Det er en stigning på 30 pct. 

Værd at vide for turister

  • Ukraine er det hårdest ramte land med 27.000 mæslingetilfælde i 2018.
  • Derefter kommer Serbien, Rumænien og Frankrig, Grækenland og Italien.
  • Statens Serum Institut anbefaler danskere, der skal rejse til udlandet, at blive vaccineret mod mæslinger, hvis de og deres børn ikke allerede er vaccineret
  • På verdensplan dør hvert år flere end 146.000 mennesker af mæslinger, langt størstedelen børn under fem år.

Kilder: WHO, Netdoktor, Statens Serum Institut

 

 

 

Autisme, mæslinger