El-overfølsomhed skal behandles i retten
Sygeplejerske med el-overfølsomhed har stævnet Ankestyrelsen med henblik på at få ret til sygedagpenge. Sagen kan skabe præcedens.
Sygeplejerske Jette Paulsen kan ikke tåle mobilsignaler og trådløst internet, men da hendes lidelse ikke anerkendes af Sundhedsstyrelsen, finder kommunen hende ikke berettiget til sygedagpenge. Og hun har også fået nej fra sin a-kasse, som ikke mener, at hun står til rådighed for arbejdsmarkedet på grund af sin tilstand.
Ankestyrelsen har erklæret sig enig i begge afgørelser - altså både at Jette Paulsen ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, men også at hun ikke har ret til sygedagpenge, fordi hun burde kunne passe et arbejde, hvor der ikke er stråling. På fredag kører hun derfor en sag ved Retten i Sønderborg, hvor hun har stævnet Ankestyrelsen med henblik på at få ret til sygedagpenge. Sagen kan skabe præcedens.
Det skriver Flensborg Avis og Jyske Vestkysten.
"Jeg mener, det er den første af sin art i Danmark. Det vil være rigtig dejligt, hvis der kan dannes præcedens for, at man kan blive sygemeldt, hvis man er syg, og at vores medlemmer i det hele taget slipper for at komme i klemme i systemet, siger Christina Funch Mellgren til Jyske Vesterkysten. Hun er formand i EHS Foreningen, som er en forening for mennesker, som mener, at de har el-overfølsomhed.
Jette Paulsen blev for fire år siden opsagt fra sit job som hjemmesygeplejerske i Aabenraa Kommune, hvor det var svært at undgå mbilsignaler. Hendes håb var dengang at søge tilbage til Aabenraa Sygehus, hvor hun tidligere havde arbejdet som sygeplejerske.
Siden har hun ikke kunnet få indkomst nogle steder, og hun er i dag forsørget af sin mand.
Sagen kan få direkte betydning for Aabenraa Kommune på den måde, at Jette Paulsen kræver sygedagpenge udbetalt med tilbagevirkende kraft fra sommeren 2014. Det beløber sig til over 500.000 kroner.
"I begyndelsen var jeg meget vred på Aabenraa Kommune, men nu retter min vrede sig mod Ankestyrelsen, fordi dem, der har set på min sag, ikke har opfanget, at den ikke er behandlet ordentligt," siger Jette Paulsen til Jyske Vestkysten.
Eksempelvis hæfter hun sig ved, at kommunen i sin behandling af sagen har set bort fra en erklæring fra den speciallæge, som har konstateret hendes lidelse. I stedet har den pågældende sagsbehandler drøftet sagen med kommunens egen lægekonsulent.
"Det har så resultereret i et par linjer i min afgørelse, hvor der står, jeg har en funktionel lidelse, og at EHS ikke er anerkendt," siger Jette Paulsen, der på fredag skal vidne hjemme fra telefonen, da Retten i Sønderborg har trådløst internet.