Skip to main content


- Modelfoto: PxHere

Hver femte med demens får antipsykotisk medicin

I nogle kommuner får mere end 30 pct. af de ældre med demens antipsykotisk medicin, mens andre kommuner ligger meget tæt på målsætningen, om at maksimalt 10 pct. skal have antipsykotika.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser store kommunale forskelle på, hvor mange ældre med demens, der får antipsykotisk medicin, som kan give alvorlige bivirkninger såsom ufrivillige bevægelser, blodpropper, hjerteproblemer og overdødelighed.

Forbruget er størst i kommuner i Syd – og Sønderjylland og i Nordsjælland, viser Sundhedsdatastyrelsens monitoreringstal for 2016.

{snippet nb}

”Det er bekymrende, at nogle kommuner ligger så højt, og der er noget, der tyder på, at man i Sydjylland og Nordsjælland er for hurtige til at udskrive antipsykotisk medicin til mennesker med demens fremfor at kigge på alternative behandlings muligheder”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun undtagelsesvis bruger antipsykotika til behandling af adfærdsforandringer ved demens, hvis ”patienten trods anden behandling fortsat er forpint eller til betydelig gene eller fare for sig selv eller andre”.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har med den nationale demenshandlingsplan en målsætning om at reducere forbruget af antipsykotisk medicin med 50 pct. inden 2025. Det skal bl.a. ske med nye nationale kliniske retningslinjer på demensområdet, øget fokus på lægers udskrivning, mere læring og information om korrekt medicinering og kompetenceløft af kommunale og regionale medarbejdere på demensområdet.

demens, antipsykotisk