Skip to main content

Klumme: Har du penge, så kan du få: Effektiv fedmemedicin på markedet

Almen praksis kan påregne stor travlhed i denne juletid. Fra i dag mandag tager Danmark – som land nummer to i verden – moderne og avanceret medicin mod fedme i brug, nemlig Novo Nordisks fedmemedicin Wegovy.

Men det forudsætter en recept og et BMI på 30 eller over – eller alvorlige komorbiditeter, f.eks. type 2-diabetes, højt blodtryk, kardiovaskulær sygdom, køje kolesteroltal eller vejrtrækningsproblemer ved søvn.

Derfor får de praktiserende læger juletravlt.

Men nu sker det altså. Nu kommer det længe ventede lægemiddel mod svær overvægt. Først blev Wegovy lanceret i USA, nu i Danmark. 

Muligheden for at anvende dette lægemiddel er relevant for 900.000 danskere, og de får mulighed for at tabe op mod 20 procent. Det vil sige, at danskere med en kropsvægt på 100 kilo kan tabe op til 20 kilo, og det er en kolossal gave til dem.

Det kunne være en triumf for danskerne. Men sådan bliver det ikke. Medicintilskudsnævnet har nemlig afvist at hjælpe de relevante patienter med tilskud. Den beslutning gælder uanset, hvor store problemerne er for patienterne med svær overvægt. Danmark er iskold, og det gælder også, hvis patienten f.eks. er bevilget fedmekirurgi og altså vurderet til at have alvorlige sundhedsudfordringen. Men nix.

Kun for dem der kan betale

Derfor vil Danmark fra og med i morgen være i den situation, at kun de danskere, som kan betale prisen, nemlig 47 kroner per dag op til 85 kroner per dag for højeste dosis, får adgang til Wegovy. Det svarer til månedlige omkostninger på 1.500-til 2.600 kr. Det er en stor udskrivning, men den pris vil mange faktisk kunne betale, og der vil ret sikkert være en stor andel af danskerne, som vil mene, det er pengene værd.

Men de fleste vil ikke have råd. De er henvist til løse deres problemer på den gammeldags facon med diæter og motion – og meget få af dem vil komme til at opleve varige og betydningsfulde vægttab. Mange af de mest overvægtige vil derfor fortsat risikere de alvorlige bivirkninger, som svær overvægt indebærer: hjerteproblemer, lungesygdomme, psykiatriske lidelser, kræft og mange andre livstruende sygdomme.

Dermed er det fra og med i morgen blevet et spørgsmål om formue og indkomst, om man kan undgå at være overvægtig. Nu er fedme groft sagt blevet en situation, som rammer de fattige og alle dem, der ikke bare har flere tusinde kroner om måneden til nok så vigtig medicin. Der er i forvejen meget betydelig social ulighed i overvægtsproblemerne. Nu bliver det bare endnu værre.

Den store vinder bliver statskassen, som scorer 25 procent i moms, formentlige den højeste momssats på lægemidler i verden. Så staten kan se frem til at tjene 6.200 kr. om året betalt af mennesker, som vælger den høje dosis af Wegovy og 3.600 kr. for dem, der vælger den lave dosis.

Det er simpelt hen smagløst af Danmark.

Modstand fra praktiserende læger

Men nu starter Wegovys indtog i Danmark. Indlysende vil lægemidlet møde modstand. Faktisk har Medicintilskudnævnet allerede taget forskud på den debat. Nævnet vurderede nemlig, at lægemidlet nok har effekt, men den er kortvarig, idet den slutter, når patienterne ophører med behandlingen. Egentlig kan man undre sig over denne skepsis i betragtning af, at rigtig mange patienter med andre sygdomme er i livslang behandling med medicin, f.eks. diabetes og KOL, og svær overvægt er netop en kronisk lidelse.

At Medicintilskudsnævnet går den vej med sin kritik er ingen overraskelse. Man kan betragte det som en del af prisforhandlingerne med producenten.

Ikke desto mindre har formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), Bolette Friderichsen, taget denne kritik til sig, og hun er jo ikke i prisforhandling med Novo Nordisk. Hendes kommentar til lanceringen af Wegovy er denne: "Det aktive stof giver mæthedsfornemmelse og mindre lyst til mad. I de studier, vi har set, er der et relativ højt vægttab, men vægttabet vil variere, og man vil nå et plateau. Hvad enten du er rig eller fattig, vil den sundhedsmæssige effekt være begrænset. Nogle vil have pengene, og nogle vil måske kunne få tilskud via sundhedsforsikring og sige til lægen: ’Skriv bare recepten, så finder jeg en betaling’. Men hvis man ikke har mange penge, kan de måske bruges bedre,” siger Bolette Friderichsen.

Almen medicinernes selskab er ofte fodslæbende, når det gælder nye ideer, som praktiserende læger skal tage ind i deres klinik. Sådan var det med Bolette Friderichsens forgænger på posten, Anders Beich, og sådan er det igen. Når det gælder slankelægemidler, så har DSAM strittet imod længe.

Mærkeligt nok lader DSAM sig ikke påvirke af de lægeselskaber, i dette tilfælde DES, Dansk Endokrinologisk Selskab, som faktisk ved noget om lægemidler som Wegovy, og dér er lægerne, som altså har forstand på disse behandlinger, langt mere positive.

Men som regel finder selskaberne hinanden, desværre kan det godt tage år.

overvægt