Landets største udbyder af plastikkirurgi, Aleris-Hamlet Hospitaler, har oplevet en stigning på brystforstørrende operationer.
6 gode råd inden du får en brystforstørrende operation
Vil du have opereret dine bryster større, skal du forberede dig godt, blandt andet ved at forhøre dig om komplikationer og kirurgens erfaring.
{snippet alle}
Der er stor fokus på kvinders bryster i dag, og vi har nogle stærke normer for hvordan bryster kan se ud. Det går ud over en masse kvinder, som bliver usikre, fordi de ikke føler at de kan leve op til kravene om størrelse og form. Og i de værste tilfælde giver det kvinderne et lavere selvværd.
Er du utilfreds med dine bryster, kan en brystforstørrende operation i nogle tilfælde give dig et bedre selvværd og større selvtilfredshed.
Der kan være flere forskellige årsager til at få opereret sine bryster større, men i de fleste tilfælde er det fordi:
- du har små bryster pga. manglende udvikling af brystkirtelvævet
- du har fået en mindre barm efter amning
- du har fået slappe bryster med alderen eller efter vægttab
- du drømmer om større bryster
Der kan være komplikationer
Inden du beslutter dig for en operation, skal du sørge for at få grundig rådgivning. Indgrebet kan være forbundet med forskellige risici, hvor de mest almindelige er tab af følsomhed i brystvorten, infektion og ikke mindst kapseldannelse i forbindelse med implantater.
”Kroppen opfatter implantatet som et fremmedlegeme og danner derfor en tynd hinde omkring implantatet. Men hvis denne hinde bliver tyk, taler man om kapseldannelse, hvor brystet bliver deformt, hårdt og kan gøre ondt. Pris og kvalitet på implantater hænger sammen, og adskillige studier viser, at risikoen for kapseldannelse er mindre ved implantater af høj kvalitet,” forklarer Louise Vennegaard Mielke, speciallæge i plastikkirurgi ved Aleris-Hamlets Kosmetisk Center i Parken på Østerbro.
Louise Vennegaard Mielke, speciallæge i plastikkirurgi
Først og fremmest skal du være fuldstændig sikker på, at du overhovedet ønsker dig en operation. En dygtig plastikkirurg afsætter som regel en time til en forundersøgelse, så du kan blive velinformeret. Det giver også kirurgen god tid til at vurdere, om du virkelig vil det, og om du kan opnå det ønskede resultat.
Desværre findes der kirurger, som ikke er så grundige og kun vil tjene penge, men ved at gøre et godt forarbejde, kan du undgå at falde i hænderne på de forkerte.
6 gode råd, inden du siger ja til en brystforstørrende operation:
1. Find en dygtig plastikkirurg, som er medlem af Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi, der kan give dig en rigtig god og professionel rådgivning på minimum en halv time, inden du beslutter dig. Her skal der blandt andet oplyses om infektionsrisici, tab af følsomhed og kapseldannelse.
2. Skriv nogle spørgsmål ned hjemmefra og sørg for at få spurgt ind til kirurgens erfaring med indgrebet. Forhør dig ligeledes om anæstesien og dennes erfaring.
3. Undersøg om prisen er inklusiv garanti på kapseldannelse og lækage, så du ikke får en ekstraregning ved komplikationer. I dag har de fleste implantater livslang garanti, men forhør dig alligevel, så du kan få nye implantater og kun skal betale for selve operationen, hvis de går i stykker.
4. Forhør dig hos kirurgen om de muligheder der er for en brystforstørrende operation, og find ud af hvilken metode, der er bedst for dig. I dag kan det enten ske med implantater eller med eget fedt. Ved sidstnævnte suger man fedt fra lår eller lænd og flytter til brysterne, og her bliver udtrykket og følelsen meget naturlig. Ønsker du en mere markant kavalergang med fylde opadtil, skal der bruges implantater.
5. Se de forskellige implantater og prøv dem under din bluse, så du kan beslutte dig om de skal være runde eller dråbeformede. Tag gerne en pårørende med, som kan være med til at rådgive dig. De dråbeformede ser mest naturlige ud, men indebærer en lille risiko for at de roterer.
6. Find den størrelse du ønsker og prøv forskellige implantater under blusen, så du kan danne dig et indtryk af det færdige resultat. De fleste patienter vælger i gennemsnit implantater på 300 milliliter. Generelt tænker kirurgerne dog mere i dimensioner end volumen i dag. Den rette bredde på implantatet bliver fastlagt ud fra brystkassens størrelse, så kavalergangen bliver pæn, og brystvorterne sidder i centrum af brysterne.
I 1970’erne blev det for første gang muligt for kvinder at få opereret sine bryster større, og antallet af brystforstørrende operationer er siden vokset hvert år. 2014 blev det første år, hvor kurven udjævnede sig, men allerede året efter oplever landets største udbyder af brystforstørrende operationer, Aleris-Hamlet Hospitaler, igen en stigning. Der har været fem procent flere operationer i 2016 i forhold til året forinden. På 10 år er antallet af årlige brystforstørrelser mere end ottedoblet.