Vi skal kvitte smøgerne
Rygning er dræber nummer ét med 13.600 dødsfald årligt, og Danmark sakker bagud i forhold til at forebygge rygning. Det skal der gøres noget ved.
{snippet alle}
Hvert år dør 13.600 danskere af rygning. Det er alt for mange og der skal gøres en større indsats for at få folk til at lægge smøgerne på hylden, og for at unge ikke starter med at ryge. Danske Regioner bakker om et røgfrit Danmark, og flere regioner afprøver i samarbejde med kommuner og almen praksis effektive metoder for at tilbyde rygestop. Men det er ikke nok, mener sygehusdirektør og formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger.
”Der skal lovgivning og konkrete værktøjer til, hvis vi vil rygning til livs, og det kræver politisk vilje, siger Dorthe Crüger og kommer med et opråb til politikerne:
”Vi ved allerede nu, at der er en række tiltag, som virker – sæt prisen op, læg tobakken under disken, og giv cigaretpakker en grim brækgrøn farve.”
Grunden til hendes bekymring er, at rygning er den største enkeltårsag til kræft, og kan give kræft næsten alle steder i kroppen.
Flere unge ryger
Det er også dybt alarmerende, at der siden 2015 har været en stigning i antallet af unge rygere mellem 16-25 år.
”Som voksne har vi et ansvar for vores børn. Det er os, der kan sætte rammerne, og den mulighed har vi pligt til at udnytte. Lad os blive enige om, at der ikke skal ryges på skolerne og i skoletiden eller på nogle andre uddannelsesinstitutioner. Børn skal aldrig starte med at ryge – og dem, der gør, skal vi hjælpe til at holde op,” siger Dorthe Crüger.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at 9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17 år, skal forvente at dø af tobak. Det bygger de på rygemønstret blandt de 17-årige.
Kræftens Bekæmpelse har derfor som vision, at ingen børn og unge ryger i 2030.
Rygning i Danmark
- Hvert år dør 13.600 danskere af rygning
- Rygning er den største enkeltårsag til kræft
- De fleste begynder at ryge, når de er under 18 år
- Hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge
- Hver femte af de 16-25 årige røg første gang i skolen
- Rygning er mere udbredt i erhvervsskolerne end i gymnasierne
- 60 procent af danskerne mener, det bør være en rettighed for børn at vokse op i et hjem uden tobaksrøg
- 71 procent af danskerne mener, det bør være forbudt at ryge udendørs på legepladser
- Rygning skaber social ulighed. De kortest uddannede ryger mere end de længst uddannede.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse