I øjeblikket er cannabis det mest populære illegale stof i USA.
Marihuana kan øge risikoen for hjertestop
Der er meget debat herhjemme om, hvorvidt vi skal legalisere cannabis, men nu viser en ny undersøgelse at cannabis øger risikoen for slagtilfælde og hjertestop.
{snippet hjerte}
"Ligesom alle andre lægemidler, uanset om de er ordineret, ønsker vi at kende virkninger og bivirkninger af dette stof," siger dr. Aditi Kalla, der er undersøgelsens hovedforfatter.
"Det er vigtigt for læger at kende disse effekter, så vi bedre kan rådgive patienter, der spørger om sikkerheden ved cannabis eller endda beder om en recept på cannabis."
Undersøgelsen trak data fra Nationwide Inpatient Sample, der omfatter journaler for patienter indlagt på mere end 1.000 hospitaler og omfatter omkring 20 procent af amerikanske medicinske centre. Forskerne udtrak journaler fra unge og midaldrende patienter fra 18 til 55 år, der blev udskrevet fra hospitaler i 2009 og 2010, hvor marihuana stadig var ulovlig i de fleste amerikanske stater.
Marijuana blev diagnosticeret hos omkring 1,5 procent (316,000) ud af mere end 20 millioner patientjournaler, der indgår i analysen. Sammenligning af hjertekarsygdom hos disse patienter med sygdom hos patienter, der ikke brugte marihuana, viste forskerne, at marihuana var forbundet med en betydelig øget risiko for slagtilfælde, hjertesvigt, koronararteriesygdom og pludselig hjertedød.
Marihuana blev også forbundet med en række faktorer, der vides at øge den kardiovaskulære risiko, såsom fedme, forhøjet blodtryk, rygning og alkoholmisbrug. Efter forskere havde taget højde for disse risikofaktorer viste marihuana sig uafhængigt forbundet med en 26 procent stigning i risikoen for slagtilfælde og en 10 procent stigning i risikoen for at udvikle hjertesvigt.
"Selv når vi korrigerede for kendte risikofaktorer fandt vi stadig en højere risiko for både slagtilfælde og hjertesvigt hos disse patienter, hvilket får os til at tro, at der foregår noget andet udover bare fedme eller kostrelaterede kardiovaskulære bivirkninger," siger Kalla.
"Der er behov for mere forskning for at forstå de fysiologiske ændringer bag denne effekt."
Forskning i cellekulturer viser, at hjertemuskelceller har cannabis-receptorer, der er relevante for kontraktiliteten (sammentrækningsevnen), hvilket antyder, at disse receptorer kan være en mekanisme, som marihuana kan påvirke det kardiovaskulære system med. Det er muligt, at der kunne udvikles midler til at modvirke denne mekanisme og reducere den kardiovaskulær risiko, siger Kalla.
Da undersøgelsen var baseret på hospitals optegnelser er resultaterne ikke repræsentative for den almindelige befolkning. Undersøgelsen blev også begrænset af forskernes manglende evne til at redegøre for mængden eller hyppigheden af marihuana brug, anvendelsesformål (rekreativt eller medicinsk), eller hvordan det blev brugt(rygning eller indtagelse).
Kalla mener, at den stigende tendens til legalisering af marihuana kan betyde, at patienter og læger får lettere ved at tale åbent om brug af marihuana og at det kan give mulighed for en bedre dataindsamling og yderligere indsigt i stoffets virkninger og bivirkninger.
Undersøgelsen fra Einstein Medical Center i Philadelphia blev præsenteret på American College of Cardiology, ACCs årlige videnskabelige session i Washington DC og kaster nyt lys over hvordan stoffet påvirker hjertekar-systemet.