Skip to main content


Forskning: Daglig fastfood kan ødelægge leveren

Hvis bare ét måltid om dagen kommer fra fast food og dækker mindst en femtedel af dagens energiindtag, giver det en alvorlig risiko for non-alkoholisk fedtlever hos personer med type 2-diabetes eller overvægt.

Det konkluderer amerikanske forskere bag et studie publiceret i tidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology.

I studiet indgik 4.000 amerikanere, hvoraf lidt over halvdelen spiste fastfood en gang imellem. 

29 procent af den samlede population indtog dog fast food, der dækkede mindst 20 procent af deres daglige kalorieindtag. For dem med diabetes og overvægt var det koblet med en markant øget risiko for non-alkoholisk fedtlever, skriver Keck Medicine, der hører under University of California, i en pressetekst.

"Den alvorlige stigning i leverfedt hos personer med fedme eller diabetes er især slående, særligt på grund af det faktum, at disse tilstande forårsager en større modtagelighed for, at fedt ophobes i leveren," siger førsteforfatter og hepatolog ved Keck Medicine, Ani Kardashian.   

Mens tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem fastfood og fedme og diabetes, er dette en af ​​de første undersøgelser, der viser den negative indvirkning af fastfood på leversundheden, siger Ani Kardashian i presseteksten. 

Resultaterne viser også, at en relativt beskeden mængde fastfood, som er høj i kulhydrater og fedt, kan skade leveren. 

"Hvis folk spiser et måltid om dagen på en fastfood-restaurant, tror de måske, at de ikke gør skade," siger Ani Kardashian. "Men hvis det ene måltid svarer til mindst en femtedel af deres daglige kalorier, sætter de deres lever i fare."

diabetes, overvægt