Hormoner er ikke længere førstevalg i overgangsalderen
Den italienske professor Andrea Genazzani havde for nylig en overraskende melding til alle europæiske gynækologer: Han anbefalede nemlig et helt bestemt kosttilskud til kvinder med store gener ved overgangsalderen frem for hormoner.
Det skete på den nyligt afholdte kongres European Society of Gynecology i Barcelona. European Society of Gynecology er en europæisk sammenslutning af gynækologer, og formanden er netop Andrea Genazzan.
Ved overgangsalderen falder kvinders produktion af hormonet østrogen, og generne kan være mange og store: Hedeture, blødningsforstyrrelser, nattesved, dårlig søvn, humørsvingninger og med tiden tørre slimhinder i skeden og knogleskørhed.
I mange år har lægernes svar på generne været at udskrive en recept på hormontilskud for at imødegå det naturlige fald i kroppens østrogenproduktion. Men nu anbefaler professor Andrea Genazzani altså, at kosttilskud med det aktive stof DT56a bør være førstevalg frem for hormoner.
Sammenlignende studier har vist, at DT56a, som udvindes af en specifik sojabønne, har lige så god effekt, og så er der den store fordel ved DT56a, at det ikke øger risikoen for brystkræft, kræft i livmoderen eller blodpropper, som er blandt de kendte bivirkninger ved at tage hormoner i lang tid.
»Hvis man ser på tilgængelige behandlinger har den ikke-hormonelle, botaniske terapi, DT56a, vist sig at have samme effekt som hormonbehandling (...) Et sammenligningsstudie har vist, at DT56a har en tilsvarende indvirkning på det neuroendokrine system i hjernen og øger niveauet af endorfin og allopregnanolon, som ligner effekten af østrogen. Derudover har DT56a vist sig at øge knogletætheden og lindre vaginal tørhed. Selvom virkningen ligner hormonbehandling, blev der set en stor forskel i forhold til hormoner i alle undersøgelserne, nemlig at effekten var selektiv og ikke påvirkede brystvæv eller livmoderen, og det viste heller ingen effekt på blodpropdannelse, selv ikke hos kvinder med tendens til at få blodpropper,” sagde Andrea Genazzani bl.a. i et åbningssymposium på kongressen 18. oktober.
Begejstret gynækolog
Privatpraktiserende gynækolog i Rungsted, Christine Felding, fulgte en livetransmission fra kongressen på nettet og hørte professor Andrea Genazzanis tale, da han fremlagde den nye retningslinje.
»Jeg var faktisk lidt overrasket, for nu har vi talt om hormoner og atter hormoner i al den tid, jeg kan huske. Der er aldrig før kommet så banebrydende og fuldstændig klar en udmelding om et kosttilskud«, siger hun til Politiken.
DT56a indgår som et patenteret stof i et bestemt kosttilskud, som først kom på markedet i Danmark tidligere i år, selv om det har været solgt i for eksempel Norge og Sverige længe. Christine Felding har det seneste halve års tid anbefalet det til dem af sine patienter, der ikke har haft lyst til at tage hormoner.
Hun er i særdeleshed begejstret for, at risikoen for at få kræft af behandlingen helt elimineres, hvis man vælger kosttilskuddet i stedet for at tage hormoner.
Christine Felding bider ifølge Politiken også mærke i, at det har en positiv indvirkning på knoglevævet, så færre kvinder vil få problemer med knogleskørhed, hvis de tager kosttilskud med DT56a.
Christine Felding afventer nu en udmelding fra den danske gynækologforening om DT56a, før hun vil begynde at bruge Femarelle som førstevalg hver gang.
Også gæret rødkløver er effektivt
Tidligere på året viste et andet kosttilskud også dokumenteret effekt på gener ved overgangsalderen.
Den såkaldte fermenterede rødkløver viste sig at mindske hedeture, hormonelle udsving og knogleskørhed. Det var forskere ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling under Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet / Aarhus Universitetshospital, som stod bag forskningen, som blev publiceret i tidsskriftet PLOS One.
Både antallet og styrken af hedeture blev i løbet af et par måneders brug af den gærede rødkløver mindsket betydeligt, og den afkalkning, som rammer hver tredje kvinde over 50 år, blev minimeret. F.eks. hindres afkalkning i ryggen totalt. Også alt sammen uden de bivirkninger, der er kendt fra den hormonbehandling, som læger udskriver på recept, nemlig øget risiko for kræft og hjertekarsygdomme.