Skip to main content


Rigshospitalet sætter fokus på gravide med kræft

Den 28. april afholder Rigshospitalet det første danske symposium om kræft i graviditeten. Symposiet har blandt andet til formål at skabe opmærksomhed om emnet og etablere et rådgivningscenter for gravide med kræft.

Programmet byder på både danske og internationale eksperter, som vil fremlægge deres forskningsresultater og erfaringer på området. Blandt andet præsenteres der resultater fra det danske kohortestudie ’Klinisk håndtering af graviditeterne samt neonatale og langtidsfølger for børn født af mødre med kræft under graviditeten’, og de to professorer Bent Ejlersen og Niels Kromann vil fortælle om indførelsen af retningslinjer for behandling af gravide med brystkræft.

Initiativtager til symposiet, overlæge Lone Storgaard fra Rigshospitalets Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel og leder af Rigshospitalets team for gravide med cancer, og hendes kollegaer har desuden et stort ønske om at etablere et nationalt eller nordisk videnscenter på området. 

”Vi drømmer om at etablere et nordisk eller dansk advisory board, som man kan kontakte, når man møder en gravid med cancer og er usikker på, hvad man skal gøre, hvordan og hvornår. Gennem det internationale samarbejde ved vi, hvilke former for kræft, der kan opereres, når man er gravid, vi ved, hvilke former for kemoterapi, der kan lade sig gøre, hvilke diagnostiske undersøgelser, der er ok for en gravid og så videre. Den viden ville vi med et nationalt eller nordisk advisory board bruge til at give endnu bedre hjælp til alle, der møder en gravid med kræft for første og måske eneste gang,” siger Lone Storgaard i Rigshospitalets medarbejderblad IndenRigs.

Videnscentret skal bestå af repræsentanter fra kirurgiske specialer, onkologer, hæmatologer, radiologer, pædiatere og obstetrikere, som kan tilbyde vejledning til klinkere i Danmark. I de tilfælde, hvor international rådgivning kan blive nødvendig, vil det danske nationale videnscenter samarbejde med det internationale netværk, the Advisory Board on Cancer in Pregnancy (AB-CIP.org), som blev etableret i 2021. Det nationale videnscenter og internationale samarbejde forventes at bidrage med nyeste ekspertviden, så hver enkelte gravide, kræftramte kvinde får den optimale udredning og behandling under hensyntagen til det nyfødte barn.​

I dag rådes gravide til kemo efter 12. uge

Behandlingen af gravide med kræft har ændret sig markant de senere år. Tidligere anbefalede man gravide kræftramte kvinder at afbryde graviteten inden for de første 22 uger, fordi man frygtede, at kemoterapien ville skade barnet. Hvis en afbrydelse ikke var relevant eller mulig, blev fødslen ofte fremrykket, for at kvinden kunne starte behandlingen op hurtigst muligt. Barnet blev derfor ofte født for tidligt med de komplikationer og risici, det kan føre med sig, og behandlingen af kræftsygdommen blev forsinket. 

I dag rådes gravide kvinder med kræft til at fortsætte graviditeten samtidig med kemobehandlingen. Casestudier fra hele verden har nemlig bekræftet, at det ufødte barn tåler de fleste former for kemoterapi. Senest er de internationale resultater bekræftet i et stort dansk registerstudie, som læge og ph.d. studerende Iben Katinka Greiber præsenteret på symposiet den 28. april.

”Ud af alle de efterhånden mere end 2.000 cases, der er indsamlet internationalt, kan vi se, at hvis man venter med at give kemoterapi til efter 12. uge, ser det ikke ud til, at barnet påvirkes af, at mor får kemoterapi. Moderkagen virker til dels som en barriere. Derfor anbefaler vi nu alle gravide med kræft at gennemføre graviditeten, som de ellers ville have gjort. Og børnene er sunde og raske,” siger Lone Storgaard. 

I Danmark rammes omkring 60 gravide om året af kræft. Den enkelte behandler vil ofte have begrænset viden om håndtering af den komplekse tilstand, og udredning, behandling og samtidig håndtering af graviditeten samt familiedannelse kræver en højt specialiseret og tværfaglig indsats. Et mulitidisciplinært team er derfor essentielt i håndteringen af den gravide med kræft, påpeger initiativtagerne til symposiet.