"Det er genetikerne på Aarhus Universitetshospital, der analyserer fostercellerne i blodprøven, og det er det offentlige, der følger op over for den gravide i de tilfælde, hvor der er væsentlige kromosomafvigelser. Fra privat side kommer vi med en teknologi og know how samt et færdigt koncept og set up, der kan sikre udbredelse af testen til hele verden,” siger Palle Schelde.
Helt ny test kan tjekke foster for sygdomme
Efter 16 års forskning er den aarhusianske biotek-virksomhed Arcedi Biotech, der er ejet af Bagger-Sørensen-familien, klar med en test, som gennem en blodprøve fra moderen kan fastslå, om et ufødt barn har genetiske fejl. Testen er udviklet sammen med Aarhus Universitetshospital.
Der er cirka 60.000 fødsler om året i Danmark, og hvert år er 1.800 gravide i højrisikogruppen for, at der er genetiske afvigelser/kromosomafvigelser hos fosteret. Fra 10. uge kan kommende forældre nu betale 12.000 kr. for at få taget en blodprøve, hvor fosterets 23 par af kromosomer undersøges.
Indtil nu har de nuværende NIPT-tests på markedet alene analyseret 5 kromosompar for en screening af de mest hyppige kromosomforandringer som Downs syndrom, Edwards syndrom og Pataus syndrom, mens den nye test tester alle fostrets 22 kromosompar plus kønskromosomerne. Derved kan den nye NIPT-test dokumentere endnu flere væsentlige kromosomforandringer, som bl.a. kan medføre meget varierende livskvalitet.
Moderkagebiopsi har i mange år været gold standard og til trods for en relativ lille risiko for ufrivillig abort, er det samtidig den fosterdiagnostikform, som mange gravide frygter. Den nye test foregår helt uden om moderkage og foster. Det er moderens blod, som undersøges.
”Den nye test vil komme mange gravide til gode, fordi den kan blotlægge en lang række genetisk betingede sygdomme, og de kan opdages på et tidligt tidspunkt i graviditeten,” siger professor i klinisk medicin, Niels Uldbjerg fra Aarhus Universitet.
Palle Schelde, som er direktør for Arcedi Biotech og blandt de forskere, som har været med hele vejen, forklarer:
”Udviklingen af testen er et resultat af 16 års unikt forskningsarbejde mellem det offentlige og private. Det er genetikerne på Aarhus Universitetshospital, der analyserer fostercellerne i blodprøven, og det er det offentlige, der følger op over for den gravide i de tilfælde, hvor der er væsentlige kromosomafvigelser. Fra privat side kommer vi med en teknologi og know how samt et færdigt koncept og set up, der kan sikre udbredelse af testen til hele verden,” fortæller Palle Schelde.
Testen bliver til en start et tilbud til alle gravide mod betaling. Aagaard Klinik i Aarhus bliver først til at tilbyde testen i Danmark.
Ambitionen er at brede testen ud via flere fertilitetsklinikker. Først i Danmark og efterfølgende i Europa og USA.