Skip to main content


Myter om særlige bivirkninger, har afholdt unge piger fra at blive vaccineret mod livmoderhalskræft.

Alt sættes ind så flere får HPV vaccine

Regionerne er desperate for at finde en løsning på den rekordlave tilslutning til at få HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.

{snippet alle}

Triste historier i medierne, hvor flere piger har stået frem og fortalt om bivirkninger, som voldsom hovedpine og træthed efter at være blevet vaccineret med HPV-vaccinen, har haft en skræmmeeffekt.

Piger har fravalgt at blive vaccineret, så tilslutningen til HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft er styrtdykket.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at blot 25 procent af de piger, som i 2016 fyldte 12 år, har fået første del af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft. I tidligere årgange har omkring 90 procent af en årgang modtaget vaccinen.

Det er beviseligt at vaccinen beskytter piger og kvinder for at udvikle livmoderhalskræft, som hvert eneste år koster liv.  Derfor mener Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, at det er katastrofalt at så mange undlader vaccinen.

”Når færre lader sig vaccinere, siger det sig selv, at flere vil udvikle forstadier til livsmoderhalskræft. Som ansvarlig politiker på sundhedsområdet hverken kan eller vil jeg sidde den udvikling overhørig,” siger hun.

At så mange piger har fravalgt vaccinen, skyldes den ophedet debat om bivirkninger.

”Faktum er, at der ikke er fundet sammenhæng mellem vaccinen og pigernes symptomer. Derimod er der en helt klar sammenhæng mellem vaccinen og forebyggelsen af livmoderhalskræft,” siger Ulla Astman.

Hun pointerer, at symptomerne selvfølgelig skal tages alvorligt, og at der er afsat millioner til at forske videre i vaccinen.

Lægerne skal på banen

For at berolige pigerne foreslår Ulla Astman, at den praktiserende læge indkalder til en samtale, når pigerne nærmer sig de 12 år.

”Indkaldelsen skal være til både pigen og forældrene og indeholde et tilbud om at tage en snak med sin læge, hvis man er usikker på vaccinen,” siger Ulla Astman.

Ifølge Politiken støtter lægerne selv initiativet, og de praktiserendes lægers formand, Chistian Fritag udtaler sig i avisen:

”De praktiserende læger vil meget gerne være med til at vende udviklingen, og det er oplagt, at egen læge har en vigtig rolle, når de unge piger og deres forældre skal informeres om vigtigheden af at blive vaccineret, og at vi kan være med til at skabe tryghed om vaccinen.”  

Danske Regioner vil sætte gang i et arbejde på tværs af regionerne for at undersøge, hvordan indkaldelserne kan realiseres.

 

HPVvaccination