I Danmark er der ingen planer om at udvide børnevaccinationsprogrammet.
Vi får færrest vaccinationer
Danskerne sakker bagud på vaccinationsområdet i forhold til vores nordiske naboer, som får tilbudt og anbefalet mange flere vaccinationer.
{snippet alle}
I Danmark tager vaccinationsprogrammet stadig udgangspunkt, i hvor mange der risikerer at blive syge eller dø af de sygdomme, man vaccinerer for. Det gøres ud fra en gammel tradition, hvor alvorlighedskriteriet vægter højest.
I Norge, Sverige og Finland anbefaler sundhedsstyrelserne vacciner til borgerne, selvom sygdommen ikke er dødelig, men kun forårsager ubehag. Her er der mere fokus på den lægemiddelfaglige vurdering af vaccinationers betydning for folkesundheden. Fx vaccinerer Finland børnene mod diarresygdommen rotavirus og skoldkopper, mens alle tre lande anbefaler meningokok-vaccinen mod hjernehindebetændelse til risikogrupper.
Det betyder både, at der anbefales færre vacciner i Danmark end i Sverige, Norge og Finland, men også at vaccinerne bliver vurderet på baggrund af risikoen for sygdom og død.
"Danskerne har med god grund tillid til det danske sundhedssystem. De stoler på anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Derfor bør styrelsen gøre som i de andre nordiske lande, nemlig anbefale vacciner som fremmer sundheden – også selvom danskerne så selv skal betale for vaccinerne," siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.
Sundhedsstyrelsen har ingen aktuelle planer om, at borgerne selv skal betale udvalgte vacciner, og dermed heller ikke at anbefale yderligere vacciner, fortæller overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.
"Når der foreligger en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen til børnevaccinationsprogrammet, er det knyttet til et gratis tilbud. Det med at anbefale vaccination uden at koble det til et gratis tilbud, har vi ikke praksis for," siger overlægen til Lægemiddelindustriforeningen.