Skip to main content


”Mange kvinder vil efter graviditeten måske have en følelse af endelig at være færdige med diabetes. Vores forskning viser tydeligt, at det er mange kvinder desværre ikke,” siger Ulla Kampmann Opstrup.

Nybagte mødre glemmer at følge op på graviditetsdiabetes efter fødslen

Det er op til kvinderne selv at få målt deres blodsukker, hvis de har haft graviditetsdiabetes. Og hver femte af dem har stadig prædiabetes eller diabetes et helt år efter fødslen, viser ny forskning. Praktiserende læger og specialister skal nu i fællesskab finde tiltag, der kan skabe øget opmærksomhed på problemet. 

Selvom der er gjort en stor indsats, har hver femte kvinde med graviditetsdiabetes stadig diabetes eller prædiabetes et år efter fødslen. Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Steno Diabetes Center Aarhus, som blev publiceret i juni.

”Mange kvinder vil efter graviditeten måske have en følelse af endelig at være færdige med diabetes. Vores forskning viser tydeligt, at det er mange kvinder desværre ikke,” siger studiets hovedforfatter Ulla Kampmann Opstrup, der er overlæge hos Steno Diabetes Center Aarhus.

Nye retningslinjer

Dansk Endokrinologisk Selskab (DES) har netop i samarbejde med Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) og Dansk Selskab for Klinisk Biokemi (DSKB) offentliggjort en ny guideline, som skal gøre opfølgningen for kvinder med graviditetsdiabetes mere entydig. Af retningslinjerne fremgår det, ifølge Ulla Kampmann Opstrup, at kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, selv skal gå til egen læge og få målt deres fasteblodsukker og langtidsblodsukker tre måneder efter fødslen, derefter skal de have en måling af deres langtidsblodsukker med et til tre års mellemrum resten af livet.

”Det er op til kvinderne selv at håndhæve det. Når de bliver mødre, glemmer de desværre ofte at gå til opfølgning. Vi har drøftet med praktiserende læger, om der var en måde, hvorpå man kunne lave en mere fælles og systematisk indsats, så det blev nemmere at huske at lave de regelmæssige opfølgninger hos de kvinder, der har haft graviditetsdiabetes. En sådan indsats har dog vist sig at være vanskelig at ensrette grundet forskellige arbejdsgange og IT-systemer i almen praksis,” siger Ulla Kampmann Opstrup. 

Praktiserende læge Maria Krüger er DSAM-talsmand inden for medicin og IT. Hun skriver i en mail til Medicinsk Tidsskrift, at det er ”vigtigt, at information ikke går tabt ved sektorovergange. I udskrivningskortet til den praktiserende læge skal det anføres og markeres tydeligt, at kvinden har haft diabetes i graviditeten.”

Ønske om systematik

For parterne på hver side af sektorgrænsen er der et fortsat stykke arbejde med at få skabt en stærkere dialog omkring graviditetsdiabetes, mener Ulla Kampmann Opstrup. 

”Kvindens egen læge har ikke altid fået besked fra hospitalet angående graviditetsdiabetes. Derfor skal vi også undersøge mulighederne for at forbedre kommunikationen i et projekt, der skal undersøge mulighederne for en mere systematisk opfølgning. Vi har også et ønske om at skabe en systematik, der gør, at kvinden, som har haft graviditetsdiabetes, bliver mindet om en egen blodprøve, når barnet kommer til tremåneders-vaccination hos familielægen.”

Den nyligt publicerede undersøgelse blev udført fra april 2019 til december 2022 og omfattede 1.270 kvinder. I samarbejde med Aarhus Universitetshospital og regionshospitalerne i Region Midtjylland tilbød Steno Diabetes Center Aarhus i perioden et målrettet tilbud til kvinder med graviditetsdiabetes. Kvinderne fik en samtale med en diætist i graviditetsuge 36 og fik analyseret en række blodprøver. Derudover var der et udvidet kontrolforløb efter fødslen. Studiet viste, at 20,8 procent af kvinderne udviklede prædiabetes eller diabetes inden for det første år efter fødslen. 

 

 

Studiet i tal

Blandt 1.270 kvinder med graviditetsdiabetes havde knap 21 procent udviklet prædiabetes eller diabetes inden for det første år efter fødslen:

  • 137 (17,8 procent) havde prædiabetes
  • 20 (2,6 procent) havde type 2-diabetes
  • 3 (0,4 procent) havde type 1-diabetes
  • 40 procent af de 768 kvinder, der kom til etårs opfølgning, havde øget deres vægt et år efter graviditeten sammenlignet med deres vægt før graviditeten.

De kvinder, der udviklede type 2-diabetes det første år efter graviditeten, havde et højere BMI før graviditeten, de fik mere insulin under graviditeten og havde et højere langtidsblodsukker sidst i graviditeten.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet i Medicinsk Tidsskrifts trykte magasin fra december 2024