Susan Dominus.
Blændende formidlet podcast om hormonbehandling mod overgangsalder
PODCAST. Lægers manglende behandlinger af kvinders belastende symptomer på menopause hviler på 30 år gamle misforståelser af et amerikansk studie af hormonbehandlingers risikoprofil. ´Menopause Is Having a Moment´ er en ualmindelig velfungerende og dygtigt produceret podcast.
Det fastslår journalist fra New York Times, som har gravet fordomsløst i sagen og siden skabt en bølge af kvinder, som nu ønsker bedre besked om medicinske behandlingsmuligheder.
I New York Times daglige podcastserie, Daily’s, nye episode, ´Menopause Is Having a Moment´, redegør journalist Susan Dominus med beundringsværdig klarhed for, hvorfor kvinders overgangsalder et blevet misforstået af såvel læger som af de omgivende samfund, og hvad der er sket, siden hendes opsigtsvækkende artikler herom i februar i år har løftet låget.
Susan Dominus var selv begyndt at få symptomer, hedeture, nattesved, udtørring, hjertebanken, nervøsitet og hukommelsesproblemer, da hendes chef bad hende dykke grundigt ned i emnet menopausen og skrive herom. Hendes umiddelbare reaktion var at takke nej, efter at egen læge havde afvist hendes problemer. Eneste behandling, som lægen kunne foreslå var at skifte sweateren ud med en hurtigt aftagelig cardigan til, når hedebølgerne kom rullende. Og i øvrigt havde hun ikke lyst til gennem sit arbejde at blive identificeret med dette stigmatiserende problem, fortæller hun avisens redaktør i Bruxelles og podcastens dygtige interviewer, Matina Stevis-Gridneff.
Men Susan Dominus gik alligevel i gang med, hvad hun i dag kalder for sin menopause-rejse. Og hvad hun blandt andet fandt ud af, var, at overgangsalder er noget, mænd joker om, og som nutidens kvinder lider under i tavs forbløffelse og afmagt uden hjælp fra deres læger, som enten ignorerer eller udskammer:
”De var forvirrede over deres symptomer. De var forvirrede over, hvordan overgangsalderen virker. Og de ledte absolut efter alt, der kunne hjælpe dem med symptomerne på måder, der meget sjældent var succesfulde," fortæller Dominus om de kvinder, som hun mødte i sin research.
Men sådan var det ikke for 50 år siden ifølge Susan Dominus, eftersom kvinder fra midt 1960’erne og 35 år frem rent faktisk blev anbefalet hormoner. Lige frem til år 2002, hvor de amerikanske sundhedsmyndigheder, NIH, ved et stort anlagt pressemøde stoppede et stort randomiseret, kontrolleret placebostudie af hormontilskudene før tid. Begrundelse lød, at de foreløbige data viste, at behandlingerne med østrogen og progesteron øger risikoen for brystkræft med 26 procent, hjertesygdom med 22 procent og stroke med 41 procent.
”Det vil være uetisk at fortsætte,” forklarede NIH’s leder, Bernadine Healy, hvorefter læger verden over også lukkede ned for behandlingerne, som også kvinderne nu frygtede og takkede nej til:
De medicinske universiteter holdt også op at undervise heri, og hormonbehandlingerne forsvandt fra landkortet ifølge Susan Dominus, der siger, at man bør se meget mere nuanceret på tallene, hvorefter hun overbevisende, pædagogisk og sagligt gennemhegler studiets data, som kun oplyste de øgede risici i relative tal og ikke de meget lavere absolutte tal.
Susan Dominus forklarer eksempelvist om forskellen mellem risici målt i relative og absolute tal, at når NIH oplyste, at kvinders risiko for brystkræft steg med 26 procent, så burde de også have fortalt, at dette reelt betød, at hvis en kvindes risiko for at få brystkræft mellem 50 og 60 år er omkring 2,33 procent, og at hvis denne herefter øges 26 procent, så øges den enkelte kvindes risiko fra de 2,33 procent til 2,94 procent.
Dominus erkender, at forskellen, nemlig 0,61 procent, er en stigning, men mener samtidigt, at risikoen ikke er større end, at nogle kvinder være villige til at tage den af hensyn til deres livskvalitet, og at millioner af kvinder således har været ofre for det medicinske samfunds misfortolkninger af studiet og derfor har lidt unødigt:
”Så når du i dag begynder at interessere dig for de her ting for dig selv, og du ser på, hvad dine muligheder er, så bevæger du dig basalt set ind i en verden, der stadig er ramt af følgerne af disse fejlfortolkninger og misforståelser,” siger Dominus, der samtidigt påpeger, at den medicinske verden ikke desto mindre har udviklet sig siden, og i dag kan tilbyde ikke blot nye administrationsmåder og doser, men også helt nye præparater til behandling af for eksempel hedeture, som hun mener, kvinder burde oplyses mere og bedre om.
Yndede ofre
´Menopause Is Having a Moment´ er en ualmindelig velfungerende og dygtigt produceret podcast, hvori den saglige/faglige snak understreges med mange velvalgte, sjove og provokerende klip fra arkiverne, der alle demonstrerer, hvordan kvinder i overgangsalder i generationer har været yndede ofre for primært mænds spot, hån og latterliggørelse.
´Menopause Is Having a Moment´s helt store styrke er dog Susan Dominus´ store, velpolerede vindue indtil en bedre forståelse af de kløfter, som også i Danmark dominerer debatten, hvor nogle læger – men især også mange kvinder – ofte synes at være enten nærmest aktivistiske for eller imod. Men podcasten fortæller os, at virkeligheden, som i så mange andre tilfælde, viser sig at være mere kompliceret end som så, hvorfor vi har brug for en meget mere udfoldet og videnskabeligt baseret snak mellem læger og patienter og kvinder imellem.
På samme måde giver podcasten også en tankevækkende forklaring på, hvorfor kvinders overgangsalder ikke har været en del af den offentlige samtale de seneste 20 år. Det har jo været som om, at kvinders problemer med overgangsalderen stort set forsvandt ned i det samme sorte hul, som hormonbehandlingerne gjorde i 2002. Den kulturelle barre for kvinders lidelser blev hævet, og overgangsalderen tiet ihjel. Først nu gennem det seneste års tid synes den så småt at begynde at dukke frem igen i form af selvhjælpsbøger og enkelte kendisinterviews i medierne.
I USA har Susan Dominus’ artikler og engageren sig i sagen medført en masse debat både i de etablerede og på de sociale medier. Efterfulgt af hvad der ligner et stormløb mod de lægelige klinikker, hvor kvinderne ønsker at snakke overgangsalder samt ikke mindst at få bedre information, så de kan få at vide, om hormonbehandling er oplagt, måske oplagt eller slet ikke relevant for netop dem selv:
”Jeg tror, vi vil se en stejl læringskurve, både for læger i, hvordan man gør denne information tilgængelig på en måde, der både er kortfattet, men også nuanceret, og for patienterne i forhold til at lære, at hormonbehandlinger er noget, de i det mindste har ret til at overveje,” vurderer Susan Dominus, som i podcasten evner at gøre det svære nemt og derfor fortjener ros for sit verbalt blændende formidlingstalent. Hun formår i løbet af kun en halv time at give kvinder den nuancerede information, som de skulle have haft allerede for 20 år siden.