Skip to main content


"Den nye behandling er mildere end kemo, og nemmere, for man kan bare tage en pille derhjemme,” siger Rita Christensen, formand for LyLe.

Patientforening: Det er en kæmpestor nyhed for leukæmi-patienter

Rita Christensen, formand for LyLe (patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS), er glad. For hun har store forventninger til de nye målrettede behandlinger til leukæmipatienter, som Medicinrådet anbefalede kort før sommerferien.

Som formand for LyLe har hun hørt utallige historier fra patienter, der i årevis er blevet trukket igennem den ene efter den anden kemoimmuterapi i jagten på en behandling, der virkede. Så det er en god nyhed af de helt store, Medicinrådet endelig anbefaler, at patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) kan tilbydes målrettet behandling i første linje. Det vil sige, at man allerede som den første behandlingsmulighed nu kan få en medicinsk behandling, der er specifikt designet til at angribe kræftceller mere præcist, hvilket ofte resulterer i færre bivirkninger sammenlignet med mere generelle behandlinger som kemoterapi.

Det er noget danske læger længe har ønsket sig, og en af dem er Christian Bjørn Poulsen, der er ledende overlæge på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital:

”De senere år har vi løbende fået stadig mere dokumentation, der entydigt taler for, at det er det rigtige at give targeteret (målrettet, red.) behandling i første linje til patienter med CLL. Især til gruppen af IGHV-umuterede – men også til den brede gruppe. Så vi er utrolig glade for, at det nu er noget, vi kan gøre som standard herhjemme. Nu er vi endelig med på samme niveau som landene omkring os – og det er vi yderst tilfredse med,” siger han til Medicinske Tidsskrifter.

En pille derhjemme

”Der er sket utrolig meget indenfor behandlingen af CLL. Man taler jo om at droppe kemo. For det viser sig, at sygdommen kommer så meget i bero, at man efter et år kan holde op med at behandle i en lang periode. Så jeg er meget glad for den nye anbefaling,” fortæller Rita Christensen til Nordic Bloodcancer Denmark, der er en hjemmeside for nordiske blodkræftpatienter. Siden er skabt i samarbejde mellem LyLe (patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS) og PatientAkademiet, der hører under Medicinske Tidsskrifter. 

Hun håber, at den nye målrettede behandling har potentiale til at fjerne sygdommen.

Men alene det, at behandlingen er blidere for kroppen end kemoterapi er også en meget god nyhed. Hun forklarer, at behandlingen består af venetoclax, som man giver i kombination, men der kan være flere forskellige kombinationer, og det er forskelligt, hvordan man tolerer det ene eller det anden.

”Behandlingen har også bivirkninger. Det er forskelligt fra patient til patient. Men den nye behandling er mildere end kemo, og nemmere, for man kan bare tage en pille derhjemme,” forklarer hun.