Overvægtige mænd, der ikke får testosteron, har en tæt på dobbelt så stor risiko for at udvikle diabetes.
Testosteron kan forebygge og stoppe tidlig diabetes hos mænd
Behandling med testosteron kan forebygge type 2-diabetes hos mænd eller ligefrem stoppe sygdommen hos mænd, der er diagnosticeret for nyligt.
Det viser en australsk undersøgelse fra University of Adelaide, hvor forskere har inddraget 1.000 overvægtige eller fede mænd mellem 50 og 74 år fra seks specialcentre i Australien til undersøgelsen med navnet T4DM.
Det er den hidtil største undersøgelse af testosteronbehandling, der nogensinde er gennemført, og resultaterne, der er offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology, viser, at deltagerne, der ikke fik testosteron havde en tæt på dobbelt så stor risiko for at udvikle diabetes.
I T4DM blev alle mænd indskrevet i livsstilsprogrammet WW (tidligere kendt som Weight Watchers), hvor de kunne deltage i møder, bruge hjemmesiden, appen eller enhver kombination af dem. Halvdelen af mændene blev desuden injiceret med langtidsvirkende testosteron hver tredje måned, og den anden halvdel blev injiceret med placebo, altså snydemedicin.
Efter to års behandling havde 87 ud af 413 (21 procent) mænd i placebogruppen type 2-diabetes sammenlignet med 55 ud af 443 (12 procent) mænd i testosterongruppen.
Mænd i begge grupper tabte sig (i gennemsnit tre-fire kg) og glukosetolerancen normaliserede hos henholdsvis 43 procent og 52 procent af mændene i placebo- og testosterongrupperne.
Andre fund efter to år hos mænd behandlet med testosteron sammenlignet med placebo var:
- Et lavere fastende blodsukker
- Et større fald i kropsfedt
- En stigning i skeletmuskelmasse og håndgrebsstyrke
- Forbedringer i seksuel funktion
- At der ikke var forskelle i trivsel eller livskvalitet
Den mest almindelige bivirkning hos 22 procent af mændene, der blev behandlet med testosteron, var en stigning i koncentrationen af røde blodlegemer i blodet, hvilket dog potentielt kan føre til mudret blod.
"Resultaterne af undersøgelsen viser, at testosteron, ud over beskedent vægttab opnået med sund kost og øget aktivitet, har hjulpet med til at forebygge eller vende nydiagnosticeret type 2-diabetes," siger chefforsker professor Gary Wittert, direktør for Freemason's Center for Male Health and Wellbeing, University of Adelaide.
"Resultaterne betyder dog ikke nødvendigvis, at der skal udskrives recepter til testosteron. Vi ved, at mænd med risiko for type 2-diabetes normalt er overvægtige og enten har eller har risiko for andre kroniske lidelser, der ikke er blevet opdaget eller tilstrækkeligt styret. Ikke sjældent drikker disse mænd også for meget alkohol og har søvn- eller humørsvingninger. Vægttab opnået gennem sund livsstilsadfærd er afgørende."
Det er nødvendigt med mere forskning for at afgøre, om de gavnlige virkninger af testosteron varer ved ud over to år, om behandling på længere sigt er sikker, og om andre former for testosteron har lignende fordele eller risici.
”At udskrive en recept kan være hurtig og let, men det erstatter ikke behovet for at foretage en omfattende vurdering og give en holistisk styring med henblik på at forbedre mænds sundhed,” siger professor Wittert.