Skip to main content


Den tidligere folketingspolitiker og formand for Folketingets sundhedsudvalg, Jane Heitman (V), er formand for Krifa. Foto: Krifa

Medlemsflugt: Patientforening dropper samarbejde med gul fagforening efter 4 dage

Nyhed på Diabetesforeningens hjemmeside 23. november: Diabetesforeningen indgår samarbejde med Krifa.

Nyhed på Diabetesforeningens hjemmeside 27. november: Diabetesforeningen opsiger samarbejde med Krifa.

Kun fire dage holdt et nyt samarbejde mellem Diabetesforeningen og den såkaldte gule fagforening Krifa, der står uden for hovedorganisationerne. Så blev vreden og kritikken fra medlemmer for stor: Var Diabetesforeningen nu blevet et arbejdsmarkedspolitisk organ? Og hvorfor et samarbejde med en gul fagforening, som ikke deltager ikke i arbejdet med at sikre overenskomster?

23. november var begejstringen hos Diabetesforeningen ellers stor, da foreningen præsenterede samarbejdet for medlemmerne: "Samarbejdet mellem Diabetesforeningen og Krifa betyder bl.a., at du som medlem af Diabetesforeningen får 12 måneders gratis fagforening, hvis du samtidig melder dig ind i Krifas A-kasse. Desuden kan du som studerende få gratis A-kasse og fagforening under din studietid samt et gavekort på 250 kr. (kun til unge)," hed det blandt andet.

Men medlemmerne kunne slet ikke dele foreningens begejstring. Diabetesforeningens Facebook-side blev nærmest lagt ned af 1.200 vrede kommentarer.

Nogle af dem lød for eksempel: 

"Det er da det mest åndssvage og usolidariske tiltag - at opfordre medlemmerne til at stå udenfor det faglige fællesskab - og udenfor de fagforbund, der reelt kan forhandle deres rettigheder på arbejdsmarkedet 🥵 Det bliver et farvel herfra; min udmeldelse er sendt."

"Det kommer til at koste medlemmer. Jeg melder mig i hvert fald ud - efter mere end 45 års medlemsskab. Trist, men jeg kan simpelthen ikke støtte en forening, der indleder et samarbejde med en gul fagforening."

En vred lokalformand i Fredericia kunne i samme tråd fortælle, at Fredericia Lokalforening allerede havde fået udmeldelser, og at han havde indkaldt til ekstraordinær bestyrelsesmøde i foreningen.

Og Diabetesforeningens tidligere kommunikations- og pressechef i perioden 2013-2017, Morten Jakobsen, var også ude for at give sit besyv med på Facebook-profilen: "Det samarbejde strider så meget mod mine grundholdninger, at jeg desværre må melde mig ud af Diabetesforeningen. Ærgerligt. Jeg vil - selv om jeg ikke selv har diabetes - gerne støtte sagen. Men I har valgt markant side. Og så må jeg også gøre det." 

Forsøgte forgæves at gyde olie på vandene

Formanden i Krifa er den tidligere folketingspolitiker og formand for Folketingets sundhedsudvalg, Jane Heitman (V). Og hun forsøgte på Facebook at gyde olie på vandene: 

"Er tiden ikke kommet til, at vi fra alle hjørner af det danske samfund rykker sammen og løfter i fælles flok, så endnu flere kan gå på arbejde og opleve god arbejdslyst.
Tak til Jer i Diabetesforeningen for at gå forrest og vise vejen til bedre trivsel i en moderne alliance♥️," skrev hun. Der blev ikke sendt nogen hjerter tilbage. Derimod kom der som svar snesevis af utilfredse kommentarer.
 
I Diabetesforeningen fik man time for time mere og mere kolde fødder, og det skyldtes ikke det nylige frostvejr. Mandag måtte foreningen går ud og sige, at samarbejdet desværre havde skabt "usikkerhed" om foreningens "ståsted", og at samarbejdet med Krifa derfor var ophørt.

"Vi har tænkt samarbejdet som et økonomisk fordelagtigt medlemstilbud og som en vej til at opspore flere med type 2-diabetes. Men siden det blev lanceret torsdag, har det gjort stort indtryk på os, at det vækker store følelser og bliver set som en arbejdsmarkedspolitisk stillingtagen. Og det var hverken vores ønske eller ærinde. Tværtimod: vores væsentligste opgave som patientforening er at samle alle ståsteder om diabeteskampen," siger marketingchef Sebastian Erbo Hoffmann, der har ansvaret for Diabetesforeningens kommercielle samarbejder herunder dette med Krifa.