Skip to main content


Natasja Dybmose mestrer med stor dygtighed dobbeltrollerne som patient, journalistisk vært og ansat i Gigtforeningen på én og samme gang.

Natasja blev rasende, da hun fik gigt

PODCAST. Natasja Dybmose søger i ny og rigtig god podcastserie svar på de spørgsmål, som hun selv manglede, da hun som enlig mor til to mindre børn fik konstateret leddegigt. Hendes mission er, at alle, der er nye med gigt, får en nemmere vej gennem den første tid, end hun selv havde.

”Da jeg fik gigt, var jeg rasende! Jeg var rasende, fordi min læge ikke tog sygdommen alvorligt. Hun sagde: 'Det er ikke farligt.' Men for mig var det farligt,” fortæller Natasja Dybmose, der følte sig meget alene i tiden efter, at hun havde modtoget diagnosen leddegigt. Derfor forsøger hun nu at hjælpe andre nydiagnosticerede ved hjælp podcastserien ´AV min krop´, der er skabt af Gigtforeningen, hvor hun også arbejder som kommunikationschef.

Podcastserien, der er lavet i samarbejde med Sygeforsikringen ”danmark” og Helsefonden, er i fem afsnit, der hver for sig handler om reaktioner hos nydiagnosticerede, medicinske behandlinger og håndtering af smerter og træthed, som var de problemstillinger, som Natasja følte, at hun selv måtte bakse med, da hun for otte år siden fik sin diagnose.

I seriens første episode beretter Natasja Dybmose, som er en ligefrem og troværdig fortæller, om sin egen situation op til, hun blev diagnosticeret:

”Efter et år med ondt i tommelfingrene gik det pludseligt hurtigt. I løbet af en uge havde jeg inflammation i alle kroppens led fra kæbeled til knæ og albuer. Overalt, så jeg gik til lægen,” fortæller Natasja, der sammen med lægen hurtigt blev enige om, at symptomerne formentligt skyldtes en gigtsygdom:

”Men min praktiserende læge advarede mig mod, at der nok var ti ugers ventetid hos reumatologerne, som i øvrigt var svære overhovedet at komme i kontakt med. Med det smerteniveau jeg havde og alene med to små børn, syntes jeg ikke, jeg kunne vente. Men lægen sagde, at gigt jo ikke er farligt. Jeg blev virkelig rasende over at blive behandlet på den måde, og det har nok holdt ved, for jeg er stadig grundrasende over, at man ikke tager gigt mere alvorligt, end man gør. Lægen, der skulle hjælpe mig, kunne slet ikke se alvoren i det. I stedet tog jeg på privathospital, hvor lægen sagde, det var rigtigt godt, jeg var kommet med det samme, for jeg skulle straks i behandling, for at sygdommen ikke skulle ødelægge mere,” fortæller Natasja Dybmose, der var chokeret over diagnosen, og som fandt den første tid som nydiagnosticeret voldsomt hård:

”Jeg kunne ikke rejse mig om morgenen. Jeg kunne ikke løfte min baby om natten. Jeg havde smerter over det hele, og jeg havde tusind spørgsmål, som jeg ikke havde svar på. Jeg vidste ikke, hvad der ville ske med mig. Om jeg kunne blive ved med at have et arbejde, om jeg kunne blive ved med at forsørge mine børn. Så jeg følte mig meget alene i verden,” siger hun.

I episode to ´Psykiske reaktioner på gigtdiagnosen´, følger podcasten op på Natasja Dybmoses personlige erfaringer, som især sygeplejerske og rådgiver i Gigtforeningen Nana Bacci Hartz og psykolog Hanne Würtzen på dygtig vis griber og breder ud til også at rumme deres tydeligvis mange faglige oplevelser med nydiagnosticerede gigtpatienter i krise.

Bacci Hartz og Hanne Würtzen har en lang række gode råd til, hvordan man som helt ny med gigt kan bringe orden i det følelsesmæssige kaos, som synes at være en almindelig følge af diagnosen. For eksempel kan man først være lettet over, at ens smertefulde symptomer har en god forklaring for så kort efter at blive ramt af sorg over at være blevet kroniker og derfor må opgive ting i livet.

Vigtigste budskab fra de to eksperter er nok, at den nydiagnosticerede hurtigst muligt skal erkende sin sygdom, for som Hanne Würtzen forklarer:

”Så længe man forsøger at holde sygdommen ud i strakt arm, så svarer det til at holde en badebold nede under vandet, og det ved vi jo, man skal bruge mange kræfter på. Men erkender man sygdommen, så bliver der, selv om også dette kan være hårdt arbejde, mange flere kræfter til overs.”

I episode tre ´Medicinsk behandling af gigt´, der især fokuserer på inflamatorisk leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegift, taler Natasja med Rigshospitalets professor og speciallæge i reumatologi, Merete Hetland, som også er Natasja Dybmoses egen reumatolog om, hvordan man finder frem til den rette behandling, da medicin typisk bliver en del af det nye liv som gigtramt. Enten som sygdomsbehandlende præparater eller som smertestillende. Og sammen kortlægger Hetland og Dybmose yderst pædagogisk de relevante mediciner samt de udfordringer. der kan være i et typisk behandlingsforløb, som for nogle varer resten af livet, mens andre vil kunne nøjes med periodisk behandling:

”Behandlingen har ændret sig i de 25 år, jeg har været i det her fag. Vi er gået fra at være afventende til i dag at behandle med det samme, for det er vigtigt at komme i gang hurtigt på grund af inflammation, som er ret aggressiv og hidsig og kan ødelægge knogler og væv og led,” forklarer Hetland, der har iagttaget, at blandt andet rødt kød, mættede fedtsyrer og alkohol ikke går godt i spænd med gigt.

I episode fire ´Smerter og hvordan du lever med dem´, taler Dybmose igen med professor og speciallæge i reumatologi, Merete Hetland, sygeplejerske og rådgiver i Gigtforeningen Nana Bacci Hartz samt nu også med psykolog Maria Brønden, Sano Rehabiliteringscenter om smerter. Eksperterne giver gode råd om blandt andet vægttab, fysisk aktivitet, specifik træning, smertemediciner, mindfulness, opretholdelse af et socialt liv og bestræbelser på at genfinde glæden og smilet trods smerter. 

Ingen af de tre eksperter forsøger at bilde lytterne ind, at det er nemt at generalisere omkring smertelindring og at one-size fits all, men betoner tværtimod, at gigtpatienter er nødt til hver især at prøve sig frem til, hvad der virker netop for dem, og at udsendelsens råd derfor er deres bud på et slags smertelindrende tag-selv-bord:

"De gode råd skal opfattes som et udvalg af mediciner, som man kan sætte ind i sit medicinskab. Mediciner, som man nu skal i gang med at lære, hvordan passer til én selv, og som man herefter kan tage efter behov,” lyder det sammenfattende om ekspertrådene.

I den femte episode ´Fatigue - ekstrem træthed´ fortæller Natasja Dybmose om, hvordan hun som nydiagnosticeret som det første fik at vide, at træthed er det, som gigtpatienter døjer mest med, og at hun skulle forvente at være træt resten af livet.

Ikke nogen opmuntrende besked for en nybagt mor, men med årene har Dybmose fundet ud af, at det ikke nødvendigvis behøver at være sådan, og i programmet taler hun med ergoterapeuten Ida Birn, Sano Rehabiliteringscenter, og professor i reumatologisk sygepleje Bente Appel Espensen, professor i reumatologisk sygepleje, om, hvad man kan gøre, hvis man kæmper med den ekstreme form for træthed, der også kaldes fatigue:

”Jeg oplever, at mange kan vænne sig til smerter, men at trætheden er værre, for hvordan skal man håndtere den? Men det er ikke rigtigt, at man skal leve med den, for man kan gøre noget,” siger professor Appel Espensen, der herefter understøttet af programmets to øvrige medvirkende giver nuancerede medicinske og praktiske råd til, hvordan gigtpatienter kan overkomme mere i hverdagen.

Både Natasja Dybmose og hendes medvirkende eksperter leverer varen i denne serie, som på den ene side ikke lægger skjul på, at gigtsygdom ofte er en livsforandrende plage samtidigt med, at den på den anden side videregiver en masse forskellige erfaringer, som alle peger hen mod, hvordan man kan få et godt liv trods gigten. Anvisninger og råd som hverken er kostbare eller komplicerede.

De fleste af seriens medvirkende er på forskellig vis tilknyttet Gigtforeningen, hvilket i sig selv er en styrke, for de ved tydeligvis nærmest alt om, hvordan de ting, de taler om, opleves af patienter, og de er alle eftertænksomme, reflekterende og gode til at kommunikere. Også selv om de medvirkendes navne og titler desværre har det med nogle gange at blive udtalt så hurtigt og lemfældigt, at de drukner i faglig indforståethed.

At seriens fem episoder er lagt på hjemmesiden lidt hulter bulter kan irritere og forvirre, men har i sidste ende heller ikke den store betydning, for Natasja Dybmose, som med stor dygtighed bemestrer dobbeltrollerne patient, journalistisk vært og ansat i foreningen på én og samme gang, synes bestemt at have opfyldt sin mission, nemlig at bidrage til at gøre livet som nydiagnosticeret lidt nemmere. Og formentligt også nemmere for gigtpatienter med en noget ældre diagnose. Især er programmerne for mennesker, hvis diagnose er leddegigt.

´AV, min krop´ kan høres her