Skip to main content


"Vores samarbejdsaftale med Kræftens Bekæmpelse er ikke mindre end historisk," siger formanden for ALK Positiv Lungekræftpatientforeningen, Irfan Gilani.

Patientforening for sjælden lungekræft indgår samarbejde med Kræftens Bekæmpelse

Den nystiftede patientforening for patienter med den sjældne kræftform ALK-positiv lungekræft indgår nu samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. Patienter med ALK-positiv lungekræft er ofte yngre mennesker, som aldrig har røget.

Aftalen glæder formanden for ALK Positiv Lungekræftpatientforeningen, Irfan Gilani.

"Vores samarbejdsaftale med Kræftens Bekæmpelse er ikke mindre end historisk," siger han og forklarer, at det er første gang, at Kræftens Bekæmpelse indgår et samarbejde med en patientforening, som repræsenterer en subgruppe af kræft og ikke en overkategori, såsom brystkræft, modermærkekræft eller lungekræft m.fl.

Det har været en mærkesag for ALK Positiv Danmark, at lungekræft ikke er én samlet sygdom, men en overordnet kategori for flere forskellige typer sygdomme, som allesammen behandles forskelligt, og at fremtidens kræftbehandling bliver mere personlig.

”Kræftens Bekæmpelse har som et af deres pejlemærker i deres strategi frem mod 2025 fokus på at øge overlevelsen. Derfor arbejder de med at udvikle indsatser, der kan opspore og diagnosticere kræft tidligere og sikre behandling af højeste kvalitet med særligt blik for de kræftdiagnoser, hvor potentialet for at skabe en positiv forandring er størst. I ALK Positiv Danmark ser vi store muligheder for synergieffekter ved at samarbejde med Kræftens Bekæmpelse på de områder," siger Irfan Gilani.

Den sjældne kræftform ALK-positiv (ALK+) ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) blev tidligere betegnet som uhelbredelig og dødelig. Helt anderledes ser det ud i dag. Moderne målrettede lægemidler, der kaldes “ALK-hæmmere” (såkaldte tyrosinkinase-hæmmere), er udviklet til at være specifikt rettet mod ALK-mutationen, der forårsager kræften. Nogle lægemidler forlænger livet for patienter i årevis, for et mindre antal i årtier. Med en målrettet indsats og investeringer taler forskere endda om en egentlig kur.

Tal fra USA og Frankrig viser, at den mediane overlevelse nu er syv år, oplyser lungeonkolog Edyta Maria Urbanska .

”Det er usædvanligt, at patienter med avanceret lungekræft lever så længe. På den måde adskiller de ALK-positive patienter sig markant fra størstedelen af de resterende lungekræftpatienter. Det er slet ikke utænkeligt, at vi i fremtiden kommer til at betegne ALK-positiv ikke-småcellet lungekræft som en kronisk sygdom,” siger hun.  

Det kommende samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og ALK Positiv Danmark kommer til at betyde en række fælles indsatser inden for oplysning om ALK-Positiv lungekræft og andre muterede kræftformer. Gennem netværksaktiviteter og vidensudveksling vil det nye samarbejde derudover medvirke til udviklingen og styrkelse af kontakten mellem patientforeningen ALK Positiv Danmark og de forskellige beslutningstagere i sundhedsvæsenet og det politiske lag.

”Meldingen fra Kræftens Bekæmpelse er klar. De ser frem til samarbejdet med ALK Positiv Danmark. Lungekræft er en alvorlig sygdom, der i alt for mange tilfælde først opdages, når kræften har spredt sig til resten af kroppen”, siger Kasper Ørum Køhler Simonsen, som er nyvalgt næstformand i patientforeningen ALK Positiv Danmark.

”Hvis vi skal sikre lighed i sundhed og en bedre overlevelse, er der behov for et større fokus hos de praktiserende læger på tidlig diagnostik af potentielle tilfælde af ALK-positiv lungekræft, da lungekræft ikke er en almindelig diagnose blandt yngre patienter. Derudover skal der arbejdes intensivt på at sikre, at der ikke er nogle regionale forskelle i lungekræftoverlevelse, og at patienter med ALK-Positiv lungekræft har adgang til den bedst mulige behandling, uanset hvor de bor i landet. Det er vores klare indtryk, at Kræftens Bekæmpelse også ser positivt på, at samarbejdet med ALK Positiv Danmark kan være med til at skabe et øget fokus og derved forbedre overlevelsen af lungekræft i Danmark,”siger Kasper Ørum Køhler Simonsen.

 

Relateret artikel

lungekræft, alk-positiv