Skip to main content


Fra venstre Anja Skjoldborg Hansen, Carsten Levin og Rita O. Christensen.

Patienters prioritet for ny sundhedspakke: Investér i nye, banebrydende behandlinger

Sundhedspakken får blandet modtagelse hos patientforeninger, som mener, at der mangler fokus på, at Danmark sakker bagud med at kunne tilbyde nye, banebrydende behandlinger. Hos Dansk Myelomatose Forening er de dog meget tilfredse med, at deres patientgruppe formentlig kan se frem til at få dækket tandskader efter behandling.

”Det lyder meget flot med de fem milliarder kroner til Sundhedspakken, men der er kun 400 millioner kroner til kræftområdet. Det er langt fra nok, og det er svært at gennemskue, hvordan de 400 millioner skal bruges,” siger Anja Skjoldborg Hansen, der er formand for Brystkræftforeningen.

Pengene i sundhedspakken

Der skal investeres fem milliarder kroner ekstra om året til det danske sundhedsvæsen.

Regeringen vil sammenlagt afsætte 400 millioner kroner i år og næste år til en genopretning af kræftområdet.

Fra og med 2025 bliver der afsat 600 millioner kroner årligt til den nye kræftplan V, som ifølge regeringen vil blive den hidtil største af kræftplanerne. 

Der afsættes allerede næste år 50 millioner kroner og fra 2025 100 millioner kroner årligt til tandbehandling som følge af behandlingsskader.

”Vi synes, der mangler fokus på, at vi i Danmark sakker bagud med at kunne tilbyde de nye, banebrydende behandlinger, der er godkendt og anbefalet, men som danske kræftlæger ikke kan tilbyde patienterne, fordi de vurderes til at være for dyre,” siger hun.

Fra og med 2025 bliver der afsat 600 millioner kroner årligt til en ny kræftplan V, som ifølge regeringen vil blive den hidtil største af kræftplanerne. Det er Sundhedsstyrelsen, som skal levere et fagligt oplæg til planen, som regeringen skal have i slutningen af 2024.

Anja Skjoldborg Hansen undrer sig over, at det først er i slutningen af 2024, der kommer et udspil fra Sundhedsstyrelsen til en ny kræftpakke.

”Det kan ikke komme bag på Sundhedsstyrelsen, at der kommer en Kræftpakke V. De starter jo ikke fra bunden, de har jo arbejdet med kræftpakker før og vidste formentlig, der skulle komme en ny på et tidspunkt. Så det undrer mig, at det skal tage halvandet år, før vi får et udspil. Dem der er syge nu, får ikke gavn af den nye kræftpakke,” fastslår hun.

Anja Skjoldborg Hansen er dog glad for, at regeringen med sundhedspakken vil gøre noget for tidlig opsporing og diagnostik, for det er en af Brystkræftforeningens mærkesager:

”Vi har jo allerede et screeningsprogram, men det er et problem, at vi i Danmark først starter brystscreening ved 50 år. I Sverige starter de ved 40 år.  Vi vil gerne have en risikobaseret screening, som kan starte ved 40 år, for forskningsresultater fra udlandet viser, at man vil kunne redde liv, uden at det behøver at koste mere,” forklarer hun og ærgrer sig over, Danmark ikke vil implementere det, før man har danske forskningsresultater.

”Det vil tage tid. Og ventetiden koster liv,” konstaterer hun.

Danmark halter bagud

I Dansk Myelomatose Forening glæder man sig generelt over sundhedspakken og genopretningen på kræftområdet og den kommende kræftplan V, men også her står de nye, dyre behandlinger øverst på ønskelisten.

”Først og fremmest håber vi, at den store økonomiske indsprøjtning giver råderum til, at flere banebrydende nye behandlinger som for eksempel CAR-T-celler kan tilbydes danske kræftpatienter. Behandlingerne findes, men er ikke godkendt i Danmark, og vi halter efter mange andre lande i Europa på området," siger formand Carsten Levin, Dansk Myelomatose Forening, som også har et ønske om, at en klar ansvarsfordeling for behandling af senfølger bliver en del af kræftplan V.

”I Kræftpakke IV, hvor behandling af senfølger efter kræft er lagt ind i pakkeforløbet, har det ikke fungeret. Så der er brug for en national plan med en klar ansvarsfordeling,” siger han og tilføjer, at foreningen ser frem til, at deres patientgruppe med uhelbredelig kræft kan få behandlet senfølger på lige fod med andre kræftdiagnoser.

Endelig glæder Carsten Levin sig over, at deres patientgruppe forhåbentligt kan se frem til at få dækket tandskader efter behandling.

”Det er et område, hvor kræftpatienter i dag forskelsbehandles, da kun skader efter stråler – og nogle gange kemoterapi – dækkes. Myelomatosepatienter behandles med knoglestyrkende medicin, der giver fem procents risiko for ’død kæbe’, en meget dyr komplikation, som i dag ikke er dækket. Vi har eksempler på patienter, der står tilbage med tandlægeregninger på flere hundrede tusinde kroner, de ikke kan få dækket,” siger Carsten Levin.

Tænk mere innovativt

Hos LyLe - patientforeningen for Lymfekræft, Leukæmi og MDS fortæller formand Rita O. Christensen, at de umiddelbart er glade for den nye Kræftpakke V, men hun er i tvivl om, hvor meget det batter.

”Vi er glade for, man tænker på patienterne og sundhedssystemet generelt, men lad os se, hvad sker. Vi er skeptiske, om det rækker hele vejen rundt,” siger Rita O. Christensen og peger på, at der blandt andet er store udfordringer på personale på hæmatologisk afdeling på Rigshospitalet efter fusionen med hæmatologisk afdeling på Herlev.  Derfor mener hun, at man også bør tænke mere innovativt.

”Hvis pengene skal række, så skal man måske tænke mere innovativt omkring arbejdsgangene. Der kunne for eksempel være mere hjemmebehandling og hjemme-kemo, som man gør på Rigshospitalet, og som vores patientgruppe er glade for,” siger Rita O. Christensen.

 

sundhedspakke, Kræftplan 5