
Moderne kræftmedicin har overraskende hurtigt forbedret overlevelsen ved lungekræft
Flere patienter med lungekræft lever nu længere, end man tidligere havde forudset. Faktisk er det overlevelsesmål, som Dansk Lunge Cancer Gruppe og Dansk Lunge Cancer Register oprindeligt satte for 2030, allerede ved at være opfyldt i 2025. Også inden for den mere aggressive type, småcellet lungekræft (SCLC), sker der fremskridt i behandlingen, og det kan muligvis snart ses i patienternes overlevelse.
En af de vigtigste årsager til, at flere patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) overlever længere, er sandsynligvis, at immunterapi blev en del af behandlingen for en større gruppe patienter i 2016. Det fremgår af den nyeste årsrapport fra Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG) og Dansk Lunge Cancer Register (DLCR). Udviklingen har været så markant, at målet om, at 25 procent af patienterne skal være i live fem år efter diagnosen, er nået hele fem år tidligere end forventet, fortæller Torben Riis Rasmussen, der er formand for DLCG og overlæge på Aarhus Universitetshospital.
”Man ser tydeligt, at fra 2016 og frem sker der en markant forbedring i overlevelsen for patienter med udbredt sygdom,” siger han og fortsætter:
”Faktisk ser det ud til, at dem, som er blevet diagnosticeret med lungekræft i 2019-2020, vil have en overlevelse, som vi først troede ville blive mulig for dem, der blev diagnosticeret i 2025. Det var selvfølgelig en udvikling, vi havde håbet på, men vi er alligevel overraskede over, at det er gået så hurtigt.”
Immunterapi til småcellet lungekræft
Indtil videre har man i Dansk Lunge Cancer Gruppe og Dansk Lunge Cancer Register ikke haft separate målinger for, hvor længe patienter med småcellet lungekræft overlever i de årlige rapporter. Det kan dog være på vej til at ændre sig, forklarer Torben Riis Rasmussen.
”Vi har ikke systematisk monitoreret fremskridt indenfor småcellet lungekræft, fordi der simpelthen ikke har været tegn på fremskridt for denne patientgruppe. Det skyldes især, at behandlingsmulighederne har været meget begrænsede, og indtil for ganske nylig har der ikke været nogle gode medicinske behandlingsmuligheder. Det ser dog ud til at være ved at ændre sig,” siger Torben Riis Rasmussen.
I september 2024 anbefalede Medicinrådet, at to nye immunterapier, Tecentriq (atezolizumab) og Imfinzi (durvalumab), skulle bruges sammen med kemoterapi til patienter med småcellet lungekræft, hvor sygdommen har spredt sig. Den nye behandling kan forlænge livet for de fleste og have stor effekt for nogle få.
For nylig har de europæiske lægemiddelmyndigheder EMA godkendt Imfinzi til en tidligere fase af sygdommen, hvor kræften ikke har spredt sig så meget. Det betyder, at langt flere patienter fremover kan få gavn af moderne kræftbehandling.
Dansk Lunge Cancer Gruppe og Dansk Lunge Cancer Register har endnu ikke taget stilling til, om det er tid til at følge overlevelsen for patienter med småcellet lungekræft særskilt i deres årsrapporter, som laves af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut. Men ifølge Torben Riis Rasmussen kan det give mening at se nærmere på sammenhængen mellem behandling og overlevelse, fordi der nu sker vigtige fremskridt i behandlingen af sygdommen.
Artiklen er en lettere omskrevet version af artiklen ´Indførelsen af moderne kræftmedicin har rykket lungekræftoverlevelsen overraskende hurtigt´på Onkologisk Tidsskrift
Relateret artikel