Skip to main content


”Dér, hvor roflumilast især vil have en plads, er hos de patienter, som står på trinnet lige før biologisk behandling,” siger Nikolai Loft.

Lovende data: KOL-medicin hjælper også mod psoriasis

KOL-medicinen Daxas (roflumilast) har god effekt på patienter med psoriasis, der ikke har prøvet biologisk behandling, viser et nyt dansk studie. Samtidig ser det ud til, at behandlingen giver et vægttab for nogle af patienterne. Dermed er der endnu en behandlingsmulighed til patienter med moderat til svær psoriasis, vurderer forsker bag studiet, Nikolai Loft.

”Dér, hvor roflumilast især vil have en plads, er hos de patienter, som står på trinnet lige før biologisk behandling.”

Sådan lyder det fra læge og forsker ved Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital, Nikolai Loft, der er sidsteforfatter til studiet.

Roflumilast er godkendt til behandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), men har vist sig også at have god effekt på inflammatoriske hudsygdomme som hidradenitis suppurativa (HS), aftøs stomatit (blister) og nu psoriasis. 

Det er første gang, man undersøger, hvordan lægemidlet virker på psoriasis i den daglige behandling på klinikker. I undersøgelsen har man samlet oplysninger om 65 patienter, der er begyndt at tage roflumilast som tabletbehandling. Alle patienter havde enten bivirkninger eller manglende effekt af den almindelige behandling, som ellers gives mod psoriasis.

42 af patienterne havde aldrig modtaget biologisk behandling for deres psoriasis (såkaldt bio-naive), og efter 3 måneder havde 79 procent af disse opnået forbedring af deres sygdom. Efter et år var 89 procent af de bio-naive patienter med lang nok opfølgningstid stadig i behandling med roflumilast. Til sammenligning var kun én patient, der tidligere havde modtaget biologisk behandling, stadig i behandling ved 12-måneders follow-up. 

Nikolai Loft fremhæver, at det er særligt positivt, at så mange patienter fortsætter behandlingen efter et år. Til sammenligning er det kun 40 % af de patienter, der behandles med injektioner af methotrexat, som fortsætter behandlingen så længe. Methotrexat er typisk førstevalgspræparat til systemisk behandling af plaque-psoriasis.

Loft understreger dog, at man skal være forsigtig med at drage for vidtrækkende konklusioner, da resultaterne er baseret på et lille antal patienter.

”Med methotrexat har man undersøgt flere tusinde patienter, så man kan ikke sammenligne det 1:1, men  det nye studie giver et fingerpeg om, at peroral roflumilast er et lægemiddel, der er veltolereret, og som patienterne ser ud til at være glade for, samtidig med, at det har god effekt,” siger han. 

God mulighed til flere grupper

Brugen af peroral roflumilast til patienter med psoriasis er endnu ikke så anvendt i klinisk praksis, men Nikolai Loft ser flere gode anvendelsesmuligheder i lægemidlet. Udover at være til gavn for patienter med bivirkninger eller manglende effekt af methotrexat, er der også patienter, der ønsker et alternativ til injektionsbehandling, og så er der dem, der ikke kan leve op til anbefalingen om et lavt alkoholforbrug under behandling med methotrexat, siger han. 

Desuden er det oplagt at anvende roflumilast til patienter, der er diagnosticerede med både KOL og psoriasis. Og så har resultater fra et tidligere publiceret, placebo-kontrolleret multicenterstudie også fundet, at lægemidlet kan fremme et vægttab.

”En stor del af patienterne i studiet havde et klinisk betydende vægttab, som mest sandsynligt skyldes nedsat appetit. Derfor kan det også give mening at anvende roflumilast, hvis man har patienter, der samtidig har et vægttabsønske,” siger Nikolai Loft. 

Han peger også på, at roflumilast er et relativt billigt alternativ til biologisk behandling, hvilket også kan få betydning i en international kontekst, hvor der mange steder ikke er  samme tilgængelighed af biologiske lægemidler som i Danmark. Derudover er der gode sikkerhedsdata på roflumilast, og behandlingen kræver ikke løbende blodprøvekontrol.