Forskning fra Syddansk Universitet viser, at kunstig hofteoperation giver bedre resultater end træning for personer over 50 år med svær slidgigt. Studiet dokumenterer, at operationen markant forbedrer både smerte og funktion sammenlignet med træning alene.
Undersøgelse: Operation er bedste løsning for patienter med svær slidgigt i hoften
Forskere fra Syddansk Universitet har nu vist, at operation med kunstig hofte er bedre end træning alene for personer over 50 år med svær slidgigt i hoften.
Forskernes undersøgelse er publiceret i det medicinske tidsskrift The New England Journal of Medicine og er det første randomiserede, kontrollerede forsøg af sin art.
Slidgigt i hoften er en af de mest udbredte ledsygdomme, især blandt ældre. Når sygdommen er fremskreden, fører den til betydelige smerter og begrænset bevægelighed, hvilket ofte ender i kirurgisk indgreb, hvor hoften erstattes med en kunstig led. I Danmark udføres der hvert år cirka 11.000 operationer for slidgigt i hofteleddet. Dog har der hidtil manglet direkte data, som kan sammenligne effektiviteten af en hofteoperation med en målrettet træningsindsats.
"Der har manglet forskning, der direkte sammenligner om operation er at foretrække frem for træning hos personer med svær slidgigt. Derfor har vi nu i et lodtrækningsforsøg undersøgt, om der er forskel imellem de to typer af behandling," siger Thomas Frydendal, projektleder og ph.d. i en pressemeddelelse.
Resultatet var klart: Deltagerne i forsøget fik bedre selvrapporteret smertelindring og funktion i dagligdagen med en operation med kunstig hofte end med træning.
Undersøgelsen
Deltagerne var vurderet egnede til operation, inden de kom med i forsøget og blev altså igennem lodtrækning tildelt enten operation med kunstig hofte eller træning. De var informeret om, at hvis behandlingsforløbet med træning gav utilstrækkelige forbedringer, for eksempel på smerterne, så kunne de tilvælge operationen undervejs.
109 patienter (gennemsnitsalder 67,6 år) fra fire danske hospitaler deltog i forsøget. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i to grupper: 53 fik en kunstig hofteoperation, mens 56 indledte et struktureret træningsforløb, som omfattede ugentlig træning med fysioterapeut i 12 uger, efterfulgt af et selvtræningsprogram.
Primært blev resultaterne målt på ændringen i Oxford Hip Score – et internationalt anerkendt spørgeskema, der måler selvrapporteret smerte og funktion. Skalaen går fra 0 til 48, hvor højere scorer indikerer færre smerter og bedre funktion.
Resultaterne viste en gennemsnitlig forbedring på 15,9 point på Oxford Hip Score hos dem, der fik en kunstig hofteoperation, mens forbedringen kun var 4,5 point for gruppen, der gennemgik træning. Denne forskel på 11,4 point er statistisk signifikant og understreger fordelene ved operation.
Selvom operationen viste sig mest effektiv, understreger forskerne, at træning stadig har sin plads i behandlingsforløbet.
"Efter et halvt år havde 21 procent af de deltagere, som skulle træne, fået en hofteoperation, og efter to år har 23 procent fortsat fravalgt operation. Vi kan ikke give præcise grunde til, hvorfor den enkelte deltager endnu ikke er blevet opereret, men det belyser eventuelt vigtigheden af, at personer med slidgigt i hoften gennemfører anbefalet ikke-kirurgisk behandling som for eksempel træning, inden lægen henviser til kirurgisk vurdering," siger Kim Gordon Ingwersen, initiativtager til projektet og forsker ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
Andre studier har vist, at styrketræning ser ud til at medvirke til, at personer med slidgigt i hoften kommer sig hurtigere efter operation.
Viden om, hvad der kan forventes
Forskningsprojektet giver klinikere og personer med svær slidgigt i hoften, der er fundet egnet til kunstig hofte, konkret information om, hvad der kan forventes af forbedringer, hvis de vælger operation eller træning.
"Vi har vist, at behandling med kunstig hofte er bedst, men at træning kan være tilstrækkelig for nogle personer og ofte udsætte behovet for operation. Denne viden kan bruges som en del af et beslutningsværktøj i klinisk praksis for at sikre evidensbaseret fælles beslutningstagen om behandlingsvalget," siger Kim Gordon Ingwersen.
"Vi formodede inden projektet, at operation med kunstig hofte var bedre, men nu har vi en gang for alle slået det fast, som det første lodtrækningsforsøg på verdensplan. Samtidig kan vi se at nogle personer ser ud til at kunne klare sig med et træningsforløb, hvilket også er god ny viden," siger forklarer Søren Overgaard, professor og ortopædkirurg ved Bispebjerg Hospital.