Skip to main content

Imponerende resultater: Hver fjerde med endetarmskræft kan undgå operation

En kombineret behandling med kemoterapi og strålebehandling, som gives forud for en operation (TNT), kan skåne cirka hver fjerde patient med fremskreden endetarmskræft for at skulle opereres. Det er imponerende resultater, som kan få betydning for danske patienter, vurderer overlæge Laurids Østergaard Poulsen.

Resultaterne stammer fra det italienske fase II-forsøg NO-CUT, som blev præsenteret på det europæiske onkologiske selskabs årsmøde ESMO 2024.

Forsøget inkluderede 180 patienter med lokalt fremskreden endetarmskræft og havde til formål at undersøge, om det er sikkert at undlade operation for patienter, hvor lægerne ikke længere kan se tegn på kræft (klinisk komplet respons, cCR) efter en kombination af kemoterapi og strålebehandling.

46 af de 180 patienter (25,5 procent) opnåede cCR efter behandlingen og blev derfor ikke opereret, mens resten blev opereret.

Det primære mål var at se, hvor mange der ikke fik tilbagefald af kræften inden for 30 måneder, og 96,9 procent i gruppen uden operation og 74 procent i gruppen med operation opnåede dette mål. Den gennemsnitlige opfølgningstid var henholdsvis 26 og 10 måneder.

”Det er meget imponerende resultater, især fordi vi har at gøre med patienter med lokalt fremskreden kræft, hvor man må forvente, at en vis andel får tilbagefald,” siger Laurids Østergaard Poulsen, ph.d. og overlæge på Onkologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

”Vi har set indikationer på det i mindre studier, men det her er det første randomiserede studie (forskning, hvor deltagerne placeres tilfældigt i forsøgsgruppe og kontrolgruppe, red.), som bekræfter, at det er sikkert at undgå operation, hvis vi opnår komplet respons med TNT,” siger han.

Flere vil undlade operation

I Danmark er kombinationsbehandlingen med kemoterapi og strålebehandling standard, men den bruges indtil videre kun som forberedelse til operation.

”Vi oplever også – som i det italienske studie – at 25 til 30 procent opnår cCR på TNT, men herhjemme har vi ikke turdet undlade operation. Med studiet her har vi god evidens for at informere patienter med cCR om, at risikoen for tilbagefald er meget lav, hvis de fravælger operationen,” siger Laurids Østergaard.

Han fortæller også, at der blandt læger herhjemme har været en konservativ tilgang og en skepsis over for at undlade operation, men at han forventer, at studiet vil gøre flere læger trygge ved at informere om muligheden for at undgå operation, og at flere patienter vil tage imod den.

En anden del af studiet handlede om at finde tegn i kroppen, der kan forudsige, om patienter vil få fuld gavn af behandlingen med kemoterapi og strålebehandling (TNT). Forskningen er stadig i gang, men indtil videre har forskerne fundet, at man kan bruge en særlig blodprøve, der måler cirkulerende tumor-DNA (ctDNA), til at forudsige både, om kræften er helt væk, og om der er risiko for, at kræften vender tilbage hos de første 77 patienter. Cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) er små stykker af kræftcellernes genetiske materiale, der findes i blodet. Når kræftceller dør, frigiver de DNA i blodbanen, og ved at tage en blodprøve kan lægerne analysere det for at få information om, hvorvidt der stadig er kræft i kroppen. Det kan give et fingerpeg om, hvor godt behandlingen virker, og om der er risiko for, at kræften vender tilbage.

”Det er meget interessant, for i dag kan vi godt stå i den situation, at kikkertundersøgelsen viser, at kræften er væk, mens scanningen giver mistanke om, at der er noget tilbage. I det tilfælde kan en ctDNA-blodprøve være et tredje værktøj, der vil kunne styrke os i at tage den rigtige behandlingsbeslutning,” siger Laurids Østergaard Poulsen.

Organbevarende strategier

I de seneste år har der været en stigende interesse for behandlinger, som forsøger at undgå operation og bevare organerne hos patienter, der viser gode resultater på forbehandling mod kræft. Tidligere i år, på det amerikanske kræftkonferences årsmøde ASCO 2024, blev der præsenteret data fra et amerikansk forsøg med 41 patienter med fremskreden tarmkræft, som blev behandlet med immunterapi (PD-1-hæmmeren Jemperli). Ved det tidspunkt, hvor data blev indsamlet, var alle patienter fri for kræft og havde ikke brug for operation.

I Danmark startede man i 2022 et lignende forsøg kaldet RESET-R, hvor patienter med samme type kræft tilbydes én eller to behandlinger med immunterapi, der kombinerer medicinerne Yervoy og Opdivo. Målet er også her at opnå fuld effekt af behandlingen og dermed undgå operation.