
”Det er ikke overraskende, at bispecifikke antistoffer virker rigtig godt i kombination med andre lægemidler og regimer. Det overraskende var, at de var så effektive som enkeltstofbehandlinger – de færreste havde set det komme, at de ville blive godkendt som monoterapi i tredje linje ud fra fase I/II-data. Det er exceptionelt," siger Michael Roost Clausen.
Ny type medicin forbedrer overlevelsen betydeligt for visse lymfekræftpatienter
Columvi (glofitamab) kombineret med kemoterapi har vist sig at forbedre overlevelsen betydeligt sammenlignet med den nuværende standardbehandling hos patienter med en bestemt type lymfekræft (DLBCL), som har fået tilbagefald eller ikke har reageret på tidligere behandling.
Om glofitamab
Glofitamab er en ny type medicin, der bruges til at behandle en form for kræft i lymfeknuderne kaldet diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL). Det er en såkaldt "bispecifik antistofbehandling," hvilket betyder, at det er designet til at binde sig til to forskellige typer celler samtidigt.
Glofitamab fungerer ved at binde sig til både kræftcellerne og til immunsystemets T-celler. Ved at forbinde disse to celletyper hjælper glofitamab immunsystemet med at genkende og angribe kræftcellerne mere effektivt. Dette kan føre til en mere målrettet behandling af kræften med færre bivirkninger sammenlignet med mere traditionelle kemoterapier.
Glofitamab bruges især til patienter, der har prøvet andre behandlinger uden succes, eller hvis kræft er vendt tilbage efter tidligere behandlinger. Det er en del af en ny generation af kræftbehandlinger, der arbejder på at udnytte kroppens eget immunsystem til at bekæmpe sygdommen.
Det bekræftes af nye data fra et stort fase III-studie kaldet STARGLO, præsenteret ved den europæiske konference for hæmatologi EHA i juni 2024.
I STARGLO-studiet blev patienter, der havde fået mindst én tidligere behandling, delt op i to grupper. Den ene gruppe fik glofitamab med kemoterapi, og den anden gruppe fik den nuværende standardbehandling, som kombinerer immunterapi og kemoterapi. Opdaterede resultater fra studiet viser, at patienter, der fik glofitamab og kemoterapi, levede længere (i gennemsnit 25,5 måneder) sammenlignet med dem, der fik standardbehandlingen (i gennemsnit 12,9 måneder).
Data er meget opløftende, siger Michael Roost Clausen, overlæge ved Hæmatologisk Afsnit på Vejle Sygehus.
”Det er virkelig flotte og lovende resultater. De kommer givet til at få indflydelse på, hvordan vi håndterer recidivsituationen hos patienter med DLBCL, som ikke er egnede til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte. Vi ser et plateau på OS-kurven (kurven, der viser overlevelsen, red.) i begge behandlingsarme, men for glofitamab ligger plateauet højere og viser, at godt halvdelen af patienterne opnår langvarig remission – og er formentlig helbredt for deres sygdom.”
”Det er en tidsbegrænset behandling med en signifikant effekt på overlevelsen og en bivirkningsprofil, der er forventelig. Alt dette er noget Medicinrådet vægter højt, når de vurderer nye behandlinger. Så jeg tror bestemt, at det er realistisk, at danske patienter vil få adgang til glofitamab plus GemOx – hvis der bliver søgt om det,” siger han.
Ikke overraskende
Michael Roost Clausen er ikke overrasket over, at tillæg af glofitamab til kemoterapi efter første tilbagefald viser overbevisende effekt. Det stemmer overens med vores forventninger, konstaterer han.
”Det er ikke overraskende, at bispecifikke antistoffer virker rigtig godt i kombination med andre lægemidler og regimer. Det overraskende var, at de var så effektive som enkeltstofbehandlinger – de færreste havde set det komme, at de ville blive godkendt som monoterapi i tredje linje ud fra fase I/II-data. Det er exceptionelt. Historisk har behandling med monoterapi i lymfom været ineffektivt.”
”Studierne er i gang allerede. Eksempelvis testes epcoritamab sammen med polatuzumab vedotin og R-CHP i første linje til patienter med diffust storcellet B-cellelymfom. De første data fra det studie (EPCORE-NHL-5) er også blevet præsenteret på EHA i år, og det ser spændende ud. Og M20-621-studiet – som vi bidrager med patienter til – undersøger førstelinje R-CHOP plus/minus epcoritamab. Der kører lignende førstelinje-studier med glofitamab. Så ja, det er bestemt en mulighed, at de bispecifikke antistoffer over tid vil rykke helt frem i behandlingsalgoritmen,” siger Michael Roost Clausen.
Konkurrerende strategier
”I Danmark er CAR-T-celleterapi anbefalet som standard til de patienter, som har recidiv inden for de første 12 måneder – og ellers ville være kandidater til højdosis kemoterapi med stamcellestøtte. De bispecifikke antistoffer ligger sig som oplagt mulighed her – særligt ved behov for hurtig sygdomskontrol,” siger han.
Flere detaljer om studiet
Nye STARGLO-data bekræfter: Glofitamab plus GemOx forlænger OS i anden linje ved DLBCL