FOTOBørn med ondt i ryggen har tredoblet risiko for at udvikle overvægt
Det er velkendt, at ondt i ryggen er en folkesygdom hos voksne danskere og topper listen over tilstande, der forringer trivslen og spiller en stor rolle i udviklingen af overvægt og svær overvægt.
{snippet title="Tema om overvægt"}
En ny dansk undersøgelse publiceret i Scientific Reports i maj 2021, viser nu desuden, at rygproblemer tidligt i livet også øger risikoen for udvikling af overvægt hos normalvægtige skolebørn. I løbet af en to-årig periode tredobledes denne risiko hos de børn, der havde ondt i ryggen, i sammenligning med dem, der ikke havde. Undersøgelsen viser desuden, at jo mere udbredte og hyppige smerter, jo større er også risikoen for at udvikle overvægt
”Det er et begrænset materiale på godt 1.000 børn, men det er til gengæld en population, hvor vi har sorteret alle, der har overvægt fra, og fundene er overraskende klare,” siger professor i klinisk biomekanik ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk universitet Lise Hestbæk, der er en af forskerne bag studiet.
”Undersøgelsen peger på, at der i forebyggelsen af overvægt ikke kun skal være fokus på mængden af motion, men også på smerter fra bevægeapparatet.”
Tredobbelt risiko
Undersøgelsen omfatter 848 normalvægtige børn i alderen 11-13 år. Data byggede dels på BMI, målt af projektansatte, dels på selvrapporterede rygsmerter via spørgeskemaer udfyldt i skoletiden i 2010 og 2012. I løbet af den to-årige periode udviklede 5,3 procent af de børn, der rapporterede ondt i ryggen ved studiets start, overvægt mod 1,6 procent af de børn, der ikke havde rygsmerter. Der var desuden en trinvis og statistisk signifikant stigning i risikoen for at udvikle overvægt med hyppighed af smerte og antallet af steder i ryggen, barnet havde ondt. På trods af en kort tidsperiode udviklede 40 af børnene overvægt.
Ny opmærksomhed
Det er velkendt, at der er stor risiko for, at overvægt, der udvikles i barndommen, følger med ind i voksenlivet, og at overvægt og svær overvægt disponerer for en lang række sygdomme og tidlig død. Men man har ikke tidligere undersøgt, om rygproblemer tidligt i livet har en selvstændig betydning for børns udvikling af overvægt.
”Det var i forbindelse med undersøgelse af sammenhæng mellem bevægelse og ondt i ryggen, at vi stødte på data, der antydede rygsmerters betydning for udvikling af overvægt, ” siger Lise Hestbæk.
”Vi undrede os og sorterede alle børn med overvægt fra, og da vi så nærmere på data, fandt vi trods et mindre materiale og en kort periode statistisk sammenhæng tidligt i børnenes liv. Ud fra den trip-trap-effekt, vi også så, hvor smerternes fordeling og hyppighed øgede risiko, håber vi at kunne gentage resultaterne i større populationer, og dermed få et mere solidt udgangspunkt for at omsætte viden til en mere nuanceret forebyggelse af overvægt via mere fokus på reduktion af smerter og dermed bedre bevægelse. ”
Biomekanisk fokus
Motion er et nøgleredskab i forebyggelse af overvægt hos børn. Men tallene fra studiet peger ifølge Lise Hestbæk på, at dette fokus bør udvides lidt, så der kommer større opmærksomhed på motorik og på at bevæge sig rigtigt og dermed undgå overbelastning og skader.
”Når man taler om folkesygdomme generelt, skal man jo huske, at bevægeapparatet er helt centralt for bevægelse,” siger hun.
”Selvom muskel-skelet-lidelser hos voksne er den hyppigste årsag til førtidspension og sygedagpenge, har det hidtil været et sundhedsemne for sig selv, når vi taler om forebyggelse og trivsel hos børn og unge. Tallene fra denne undersøgelse viser tydeligt, at der er behov for at trække biomekanikken, og bevægeapparatet i det hele taget, med ind i det samlede billede af, hvordan vi sikrer sundhed og forebygger sygdom.”
Behov for mere viden
Motorik har indtil nu ikke spillet samme store rolle som motion i forebyggelsen, og studier, der belyser effekten, er sparsomme. Men siden 2016 har forskerne fra SDU fulgt børn fra tre fødselsårgange (2011, 2012 og 2013) i Svendborg.
”I projektet fokuserer vi på motorik i stedet for på bare at bevæge sig,” siger Lise Hestbæk.
”Målet er at undersøge, hvordan det over en længere periode påvirker børnenes sundhed og trivsel.”
Det nye projekt, Aktive børn i Dagtilbud, er en del af det såkaldte Svendborgprojekt, der fokuserer på børns sundhed i Svendborg Kommune. Forskere fra Syddansk Universitet følger børnene for at se, hvilken betydning motorik har for blandt andet udvikling af livsstilssygdomme, rygproblemer, idrætsskader, indlæring, motoriske færdigheder, sundhed, sprogudvikling etc.
Sundhed til hele mennesker
Ifølge Lise Hestbæk har man i Svendborg fat i noget rigtigt.
”Tilbuddet er til alle, så man ikke stigmatiserer nogen, og det kan godt være, at det ikke har den store betydning for hovedparten af børnene, men de tager ikke skade af det,” siger hun.
”Og de erfaringer, vi i dag har om forskellige forebyggelsesinitiativer for udvalgte grupper, som f.eks. Julemærkehjem etc. er desværre, at mange børn falder tilbage i gamle mønstre, når de vender hjem til deres dagligdag. Hvis man skal komme i mål med forebyggelse af overvægt, sygdom, mistrivsel og tidlig død, handler det om en overordnet kulturændring for alle. Vores undersøgelse understreger desuden, at forebyggelse skal indtænke bevægeapparatet, og de offentlige folkeskoler og dagtilbud er en velegnet arena til disse kulturændringer.”