Skip to main content


Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 pct. af voksne danskere i dag overvægtige. Og hovedårsagen er - måske ikke overraskende - at vi spiser for meget.

Stærk sammenhæng mellem for meget mad, overvægt og kræft

At spise mindre er måske ikke overraskende den mest effektive metode til at forebygge overvægt.

Det konkluderer en ny rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsagentur ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Genetiske faktorer har også en rolle, men de er ikke nok til at forklare den store stigning i overvægt verden. Samtidig viser rapporten, at fysisk aktivitet alene ikke kan løse problemet.

Rapporten er baseret på den seneste videnskabelige dokumentation. Den viser, at mellem 3,7 pct. og 8,5 pct. af alle nye kræfttilfælde i Europa skyldes overvægt. I danske tal svarer det til mellem ca. 1.300 og 3.000 kræfttilfælde om året, blandt andet bryst- og tyktarmskræft, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 pct. af voksne danskere i dag overvægtige. En fremskrivning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at tallet vil stige til 70 pct. i 2045, hvis udviklingen fortsætter.

“Overvægt er en stærk risikofaktor for 11 forskellige kræftsygdomme – også brystkræft og tyktarmskræft, der rammer mange af os. Det er rigtig svært at tabe sig, hvis man først er blevet overvægtig. Det mest effektive er derfor at forebygge, at der sniger sig for mange kilo på sidebenene. Rapporten her viser med tydelighed, hvor der skal sættes ind – vi skal simpelthen spise lidt mindre,” siger Gitte Laub Hansen, ph.d., projektchef, Kræftens Bekæmpelse.

brystkræft, overvægt, kræft, tyktarmskræft, Kræftens Bekæmpelse, Gitte Laub Hansen