Skip to main content


Du bør holde igen med kokosolie

Hjerteforeningen anbefaler ikke kokosolie, da den indeholder en overvægt af de skadelige langkædede fedtsyrer, som ikke er godt for dit hjerte.

{snippet hjerte}

I de sidste mange år har kokosolien fyldt mere og mere på hylderne i supermarkedet og vi er tudet ørerne fulde af dens helbredende virkning. Der har ikke været grænser for hvad kokosolien ikke er godt for, hvis du spørger de personer, der går ind for en alternativ livsstil. Men Hjerteforeningen kan ikke anbefale kokosolien, da hjertet ikke har godt af olien.

Det siger diætist i Hjerteforeningen Lotte Juul Madsen. Hun er rådgiver på Hjertelinjen, hvor du kan få gode råd om kost, motion og meget andet.

Hun forklarer, at kokosolien består af en meget stor andel mættet usundt fedt, som svarer til 90 procent af det samlede fedtindhold.

”Der er en overvægt af de skadelige langkædede fedtsyrer, siger Lotte Juul Madsen og peger på yristinsyre, palmitinsyre og laurinsyre. Og disse fedtsyrer har en negativ indvirkning på kolesteroltallet.”

Fedtsyrerne øger ifølge Lotte Juul Madsen blodets indhold af det skadelige LDL-kolesterol. Og det er ikke godt. For højt LDL-kolesterol kan nemlig føre til åreforkalkning og øget risiko for blodprop.

Kokosolie er som smør

Ren kokosolie findes ikke i flydende form ved stuetemperatur, forklarer Lotte Juul Madsen.

Det skyldes det høje indhold af mættet fedt. Når indholdet af mættet fedt er højt så får fedtstoffet en fast form, ligesom vi ser det hos stegemargarinen.

Kokos kan således sidestilles med smør og stegemargarine, siger Lotte Juul Madsen.

Andre vegetabilske olier, som f.eks. rapsolie og olivenolie, er flydende ved stuetemperatur, fordi deres indhold af det skadelige mættede fedt er lavt.

Lotte Juul Madsen peger på, at Hjerteforeningen anbefaler raps- og olivenolie til brug i madlavningen. Begge olier har en hjertesund sammensætning og er velegnede til madlavning. De tåler opvarmning, og ved de temperaturer vi anvender i almindelig husholdning, så sker det uden at der dannes skadelige kemiske forbindelser.

Du kan finde mere om kost på hjerteforeningens hjemmeside https://hjerteforeningen.dk/forebyggelse/kost/